Počelo suđenje Juliji Timošenko

Počelo suđenje Juliji Timošenko Suđenje bivšoj ukrajninskoj premijerki i heroini Narandžaste revolucije Juliji Timošenko zbog zloupootrebe vlasti počelo je u petak u Kijevu.


 

Timošenko je odbacila optužbe, koje se odnose na potpisivanje ugovora s Rusijom o isporuci prirodnog gasa, kao osvetu svog suparnika, predsjednika Viktora Janukoviča.

 

Ona je izgubila premijersku poziciju u ožujku 2010. godine nakon što joj parlament nije izglasao povjerenje. Timošenko je zatražila od Europskog suda za ljudska prava da odluči da li su optužbe protiv nje politički motivirane.

 

Oko 1.000 njenih prisatalica okupilo se ispred suda u Kijevu, koji je okružila policija, javio je AFP. “Ovo je farsa i cirkus, a ne suđenje”, izjavila je Timošenko sudiji, prenosi AFP. Istražitelji tvrde da je desetogodišnji ugovor o isporuci prirodnog gasa potpisan u siječnju 2009. godine bio poguban za ukrajinsku ekonomiju i da Timošenko nije imala odobrenje vlade da ga potpiše.

 

To nisu prve optužbe koje su podignute protiv bivše premijerke. U prosincu prošle godine ona je optužena za zloupotrebu 320 milijuna eura koje je dobila vlada 2009. godine, prenosi BBC.

Komentari

komentara