Ponovno propao sastanak lidera u Bruxellesu, slijede sankcije za BiH

Zbog nepomirljivih stavova političkih lidera iz FBiH, predstavnici sedam bh. stranka danas u Bruxellesu nisu uspjeli postići konačni dogovor o načinu provođenja presude u slučaju “Sejdić i Finci” i mehanizmu koordinacije, što je dovelo do trenutne blokade europskog puta BiH i prve velike posljedice u vidu suspenzije dijela IPA fondova u vrijednosti oko 47 milijuna KM.

Također, ukoliko bh. lideri ne iznađu rješenje u nekoliko sljedećih dana, uslijediti će i druge sankcije, između ostalog, i izbacivanje naše zemlje iz članstva u Vijeću Europe, dok bi izvještaj Europske komisije o napretku BiH, koji se očekuje 16. listopada, mogao biti i najgori do sada.

Da je stvar postala ozbiljna za BiH, da se naslutiti iz poteza Stefana Fulea, europskog povjerenika za proširenje, koji je nakon sastanka kojim je predsjedavao, odgodio ranije planiranu konferenciju za novinare, navodno zbog ranije preuzetih obaveza i žurbe na avionski let.

Prvi lider koji je nakon sastanka želio bilo što reći o uzrocima i posljedicama ovog kraha bio je Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990. On je u izjavi za Nezavisne novine iz Bruxellesa poručio kako ipak vjeruje da bi vrlo brzo moglo doći do rješenja.

Vjerujem u to zato što su EU i povjerenik Fule najavili svoj odlučan angažman da se nađe rješenje u nekoliko sljedećih dana, možda čak i sati. Trebamo doći do rješenja prije izvještaja o napretku”, rekao je Raguž.

Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, izjavio je nakon sastanka da je “loša stvar što nije bilo dogovora, ali da je dobra što EK preuzima lidersku ulogu“.

Mislim da je jako važno da je povjerenik Fule još posvećeniji traženju rješenja i mi očekujemo da u sljedećih nekoliko dana povjerenik izađe s nekom inicijativom ovoga što je danas stavljeno na papir kao prijedlog koji je bio neka vrsta refleksije onoga što se čulo ovih dana“, izjavio je Lagumdžija.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je da su situaciju pokušali spasiti domaćini iz EU, ponudivši sažetak dosadašnjih razgovora.

“Dogovorili smo se da u sljedećih nekoliko sati ili dana bilateralno prođemo taj prijedlog i da se onda sastanemo i eventualno to potpišemo. Osnova je da FBiH bude jedna izborna jedinica, iz koje se biraju dva člana Predsjedništva BiH i da osiguramo da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike. Postoji način na koji bi se to radilo, ali, vjerujte,  pola nas nije niti razumjelo ideju kako da se to uradi”, rekao je Čović.  On je dodao da je tijekom višesatnih razgovora bilo i svađe i da je Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, “gotovo vrištao“.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a i lider SNSD-a, smatra da je potrošeno vrijeme za traženje modela za izbore u FBiH. On je u izjavi za Srnu rekao da je na sastanku potvrđena uspješnost politike koju je RS konstantno vodila u svezi s odlukom “Sejdić i Finci” i mehanizmom koordinacije.

Današnji sastanak je potpuna afirmacija stavova Narodne skupštine RS-a od prije nekoliko dana i mi u tom pogledu ne možemo biti nezadovoljni. Ono što nije dobro, jeste činjenica da smo mi u RS-u zavisni od Federacije, koja je godinama unazad uvijek uspijevala svoje unutrašnje raskole i probleme nametati na razinu države BiH i tako uvuče i Republiku Srpsku da daje neke beneficije  To, naravno, nije prošlo, tako da je zaključak sastanka isključivo vezan za činjenicu da se federalni partneri moraju vratiti u Sarajevo i tamo razgovarati“, istaknuo je Dodik.

Munib Jusufović, koji je bio u delegaciji SBB-a, rekao je za Nezavisne novine da situacija nije “nimalo dobra“.

Prijedlog s kojim je izašla EK nešto je kao rezultat dosadašnjih konzultacija. Sada kreću sankcije, iako ćemo u sljedećim danima pokušati pronaći rješenje”, dodao je Jusufović.

Europska komisija će sljedećeg tjedna zemljama članicama EU preporučiti nastavak procesa proširenja za Srbiju, Kosovo, Albaniju i Makedoniju, dok istovremeno nije sigurno hoće li će to preporučiti i za BiH.

Naime, kako piše dobro obaviješteni “European Observer“, sve ovisi da li će uskoro biti napretka u svezi provođenja odluke “Sejdić i Finci”, što bi trebalo biti navedeno u izvještaju o napretku koji priprema Komisija.

Ako bi izvještaj bio pozitivniji, u sljedećih nekoliko mjeseci bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potpisan još 2008. godine, mogao stupiti na snagu“, piše list, što bi, kako navode, moglo značiti i sljedeći korak u procesu pridruživanja EU.

Sa ili bez napretka u BiH, Europska komisija će testirati apetit zemalja članica EU za daljnje proširenje. Izvjesno je da je sada manje želje na njihovoj strani da se proces proširenja nastavi“, upozorava list.

Zaključci Stefana Fulea

Perspektiva BiH da postane članica EU i dalje ostaje. U tom smislu treći sastanak dijaloga na visokoj razini signal je trajnog opredjeljenja EK.

– Dijalog na visokoj razini je kontinuiran proces Bosne i Hercegovine na njenom putu prema europskim integracijama.

– Svi politički subjekti suglasni su sa nastavkom europskog puta i nastavit će sa unutrašnjim razgovorima kako bi pronašli rješenje.

– Provedba odluke “Sejdić i Finci” je neophodna kako bi se eliminirala diskriminacija protiv manjina i kršenje međunarodnih obaveza BiH.

– Postoji principijelni sporazum koji je elaboriran tijekom pregovora u proteklim danima. Obaveza lidera je da to sada razrade.

– Bit će pokrenuta procedura da se smanje inicijalni planirani IPA fodnovi za 2013. za BiH za 54 %. BiH će dobiti svega 47 milijuna eura.

– Određeni napredak je postignut u definiranju mehanizma koordinacije. BiH treba ovakav mehanizam kako bi u razgovorima s EU govorila jednim glasom.

– Sve dok mehanizam nije u funkciji neće se razmotriti programi za IPA 2. Svaka godina odlaganja rezultira značajnim gubicima.

– EK intenzivira koordinaciju s međunarodnim financijskim institucijama u BiH. EU grantovi značajan su dio zajmova za projekte infrastrukture u BiH.

– Činjenica da BiH odbija primijeniti dobro utvrđenu metodologiju adaptacije SSP-a je potpuno neprihvatljiva pa će EU i njene članice razmotriti odgovor.

– EU nastavlja održavati obećanje. 26. rujna EU je realizirala zadnju tranšu paketa makrofinancijske pomoći, vrijednog 50 milijuna eura.

– Komisija očekuje informacije od bh. vlasti što prije. Kako oni budu ispunili dva minimalna uvjeta, EK će odlučiti kada će sazvati sljedeći sastanak.

Moguće sankcije

– Suspenzija do 100 milijuna eura IPA fondova godišnje.

– Suspenzija iz Vijeća Europe.

– Najmanje dvogodišnje odgađanje apliciranja za status kandidata.

– Mogućnost proglašenja oćtih izbora 2014. nelegitimnim.

– Gubljenje svakog kredibiliteta kod EU.

– Zatvaranje vrata institucija EU službenicima iz BiH. (etrafika.net)

HSPF.info

Komentari

komentara