Ponovno sukobi na sjeveru Kosova

 

U selu Zupče u općini Zubin Potok tijekom jutrošnje akcije policije došlo je do incidenta i sukoba s mještanima, a jedna osoba je ozlijeđena kada su pripadnici KFOR-a bacili suzavac.


 

 

Pripadnici KFOR-a, prema tvrdnji jednog od tamošnjih lidera Marka Jakšića, bacili su suzavac koji je pogodio u glavu jednu osobu, koja je   prebačeno  u bolnicu gdje joj je ukazana liječnička pomoć.

 

Jakšić je rekao da su mještani spriječili pokušaj KFOR-a da izvrši pretres obiteljske kuće Stevanović.

 

“Srbi su postavili ‘živi zid’ i spriječili KFOR da upadne u domaćinstvo Stevanovića”, rekao je Jakšić, navodeći da jutros nitko od Srba nije otišao na posao u Kosovsku Mitrovicu, niti u Zubin Potok.

 

Prema njegovim riječima, situacija je vrlo zategnuta, jer se pripadnici KFOR-a i dalje nalaze na svega nekoliko stotina metara od mještana, koji su tijelima blokirali put Kosovska Mitrovica – Zubin Potok.

 

Jakšić je potvrdio da su američki pripadnici KFOR-a sinoć na prelazu Jarinje zaustavili autobus s grupom srpskih vijećnika sa sjevera Kosova, koji su se vraćali sa sastanka u Beogradu, te pozvao KFOR da ukine odluku o proglašenju vojnih zona, “jer je tom odlukom izašao iz mandata utvrđenog Rezolucijom 1244 i vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

 

Jake snage KFOR-a, Euleksa i Kosovske policijske službe ušle su jutros oko 5.30 u selo Zupče u Ibarskom Kolašinu i započele pretres domaćinstava u potrazi za počiniteljima ubojstva pripadnika kosovske specijalne jedinice Rosu krajem srpnja.

 

Glasnogovornik Regionalnog zapovjedništva Policije Kosova za Mitrovicu Besim Hoti izjavio je da su lokalni Srbi blokirali magistralni i sporedne puteve između Mitrovice i Zubinog Potoka.

 

Hoti je, kako prenose mediji u Prištini, rekao da su se Srbi iz Zupča okupili, nakon početka jutrošnje akcije Euleksa na tom mjestu i da su im se pridružili Srbi iz drugih naselja u općini Zubin Potok.

 

On je naveo da je blokiran put Mitrovica – Zubin Potok.(Srna)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara