Postignut napredak, odluke u srijedu

Postignut napredak, odluke u srijeduČelnici eurozone dogovorili su u Bruxellesu ciljeve i obrise strategije za rješavanje dužničke krize u eurozoni. Nove konkretne odluke donijet će na novom summitu u srijedu, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.


 

 

 

Nakon završetka sastanka na vrhu 17 čelnika eurozone Van Rompuy je upozorio neke članove Europskog vijeća da do srijede trebaju uvjeriti svoje kolege da njihove zemlje u potpunosti provode mjere koje su obećale.

Očita je aluzija na talijanskog premijera Silvija Berlusconija, koji se jučer našao pod pritiskom svojih partnera, koji se pribojavaju da bi Italija mogla uzdrmati eurozonu, ako odlučno ne krene sa smanjivanjem deficita i javnog duga te sa strukturnim mjerama koje bi trebale osigurati gospdoarski rast. Talijanski javni dug iznosi 1900 milijardi eura, što je 120 posto BDP-a te zemlje.

 

U srijedu će se ponovno sastati čelnici svih 27 zemalja članica EU-a, a odmah nakon sastanka i summit šefova država ili vlada 17 zemalja eurozone.

Komentari

komentara