Predsjednički i lokalni izbori u Bugarskoj

Predsjednički i lokalni izbori u BugarskojBugari izlaze na izbore na kojima će paralelno birati novog predsjednika države i novu lokalnu vlast, uključujući i gradonačelnike.


 

 

 

Analitičari izbore smatraju testom za predsjednika vlade Bojka Borisova na polovici njegova mandata.

Ankete najviše izgleda za pobjednika u prvom krugu predsjedničkih izbora daju Rosenu Plevnelievu, koji nije kandidat nijedne stranke, ali je blizak vladajućoj stranci GERB-u premijera Borisova. On po anketama dobiva oko 40% glasova, 10% više od bivšeg ministra vanjskih poslova, kandidata socijalista Ivaila Kalfina, a na trećem je mjestu bivša europska povjerenica i nezavisna kandidatkinja Meglena Kuneva, kojoj predviđaju oko 15% glasova.

Da bi netko ostvario konačnu pobjedu u prvom krugu, mora osvojiti više od 50 glasova, a u suprotnom se održava drugi krug u kojem se sučeljavaju dva najuspješnija kandidata iz prvog kruga, pri čemu ankete predviđaju sigurnu pobjedu Plevnelieva nad Kalfinom.

Paralelno s izborom predsjednika države, biračko tijelo od gotovo sedam milijuna Bugara odlučivat će na 11.400 biračkih mjesta o novom sazivu 264 gradska i općinska vijeća te 2330 gradonačelnika i načelnika općina, koji se biraju izravno istim sustavom kao predsjednik republike. Na tim se izborima natječu kandidati iz 74 političke stranke, među kojima bi najviše uspjeha, po anketama, trebao imati GERB.

Komentari

komentara