Predstavljen ‘Balkanski medijski barometar’ u Mostaru: Srednja ocjena za medijske slobode BiH 2,6

 

Prva domaća analiza medijskog okruženja u Bosni i Hercegovini po nazivom ‘Balkanski medijski barometar’ predstavljena je danas u prostorijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.


Moderator i domaćin prezentacije BMB-a bio je dr. sc. Mile Lasić, koji je i pozdravio sve prisutne, dok su o samoj analizi govorile Tanja Topić, znanstvena suradnica Friedrich Ebert Stiftunga, Duška Jurišić, glavna i odgovorna urednica magazina BH Dani te Borka Rudić, generalna tajnica udruge BH novinari.

 

 

“Analizu BMB-a izradilo je dvanaest ljudi (akademski građani, nevladine udruge, sindikati…) i ona je plod domaćih ljudi. Ovom i budućim analizama planiramo potaknuti ljude koji su uključeni u medijsku sferu da određenim reformama donesu napredak u istoj” – kazala je Tanja Topić.

 

BMB analizu prezentirala je Duška Jurišić. Kroz analizu su obrađena 4 sektora u slobodi medija. Sloboda medija s prosječnom ocjenom 3,8, medijski pluralizam 2,1, regulacija medija 2,2 te profesionalni standardi u medijima 2,3. Ukupna ocjena medija medijskih sloboda u BiH je 2,6. Ni takav prosjek ne bi bio moguć da nije bilo pritisaka o ispunjavanju određenih kriterija od strane međunarodne zajednice. Situacija u bh. medijima je općenito loša jer pojedine vlasti ne dozvoljavaju objektivnost i slobodu.

 

“BiH ima medije, ali ne i medijski pluralizam.Mediji u BiH imaju zacrtane političke strategije, dok javni servisi služe kao politički centri moći i koriste propagandu određene politike. BiH je bila imaginarna država, dok su mediji bili u vlasništvu države. Sad je situacija još gora i stoga se pod hitno trebaju mijenjati zakoni o javnim servisima” – zaključila je Borka Rudić.

HSPF.info

 

Komentari

komentara