Preminuo nadvojvoda Otto von Habsburg

Jučer je u svojoj kući u mjestu Pöcking, u blizini Münchena, u 98. godini života preminuo sin posljednjeg autrougarskog cara, nadvojvoda Otto von Habsburg-Lothringen.


 

 

Otto von Habsburg je rođen 20. studenog 1912. u Reichenau u Donjoj Austriji, kao sin nadvojvode Karla, kasnijeg austrougarskog cara i nadvojvotkinje Zite. Nakon raspada Habsburške monarhije, obitelj je morala ići u izbjeglištvo 1919. godine prvo u Švicarsku, a nakon toga na Madeiru, gdje je 1. travnja 1922. car Karl i preminuo. Otto von Habsburg je odrastao u Španjolskoj i Belgiji. U narednim godinama se borio protiv nacizma i priključenja Austrije Njemačkom Rajhu.

Po završetku Drugog svjetskog rata se vraća u Europu iz američkog izbjeglištva gdje se počinje zalagati za jedinstvo Europe. U Austriju se mogao vratiti tek 1966. godine. Po povratku iz američkog izbjeglištva, usko je surađivao sa osnivačem Paneuropske unije, grofom Richard Coudenhove-Kalergijem, čiji je postao nasljednik na mjestu predsjednika Međunarodne paneuropske unije 1973. godine i tu funkciju obnašao 31 godinu, sve do 2004. od kada je njezin počasni predsjednik.
Od 1979. do 1999. Otto von Habsburg je bio zastupnik u Europskom parlamentu, gdje je bio član Odbora za vanjsku politiku i na taj način borio se za narod iza „Željeznog zastora“, kao i slobodu samoopredjeljenja, prava manjina ali i što skorije proširenje Europe na istok.

Prva inicijativa Habsburga bila je postavljanje prazne stolice u plenarnoj sali Europskog parlamenta kao simbol pripadnosti paćeničkog naroda Srednje i Istočne Europe europskoj obitelji, a koji su tada bili pod sovjetskim režimom. Godine 1989. bio je inicijator i pokrovitelj „Paneuropskog piknika“, kada je više od 600 građana DDR-a prešlo granicu u slobodu. I nakon kraja mandata u Europskom parlamentu, Otto von Habsburg je ostao aktivan političar i rado viđen govornik na skupovima i konferencijama.

Otto von Habsburg je bio u braku sa princezom Reginom von Sachsen-Meiningen, koja je preminula 3. veljače 2010., s kojom je imao 7 djece, 22 unučadi i 2 praunučadi. Za svoga života nadvojvoda Habsburg se zalagao za što skorije priključenje BiH Europskoj uniji i jedan je od rijetkih, koji je posjetio BiH odmah nakon okončanja rata na ovim prostorima. Proglašen je počasnim građaninom Sarajeva 24. ožujka 2006. godine.Njegovom smrću ne samo Europa, nego i Bosna i Hercegovina gubi velikog Europejca i iskrenog prijatelja, stoji u priopćenju Paneuropske unije BiH.

Komentari

komentara