Promjena vlasti u BiH: Federalna vlada ‘najtvrđi orah’

 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako rekonstrukciju Vijeća ministara i vlasti u Federaciji BiH treba napraviti „u jednom koraku“. Analitičari skeptični da je moguće smijeniti federalnu vlast.


 

 

Pet dana nakon što je SDP raskinuo koaliciju sa Strankom demokratske akcije i sklopio sa Savezom za bolju budućnost, te nakon što je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija uputio zahtjev premijeru BiH Vjekoslavu Bevandi da pokrene proceduru smjene ministara SDA u Vijeća ministara, o prekompoziciji vlasti očitovao se i HDZ BiH. Predsjedništvo ove stranke zaključilo je kako postoji potreba za rekonstrukcijom vlasti u BiH na svim razinama, izjavio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

 

Čović: U federalnu vlast ne mogu Lijanovići i HSP

 

Precizirao je kako je uvijet za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH rekonstrukcija federalne vlasti, koju HDZ BiH smatra nezakonitom i bez legitimiteta hrvatskog naroda, kazavši da rekonstrukciju državne i federalne vlasti treba napraviti „u jednom koraku“. Čović nije htio govoriti tko će u Federaciji činiti novu parlamentarnu većinu, ističući kako će predstavnike Bošnjaka odrediti bošnjačke stranke, ali je precizirao kako u federalnoj vlasti s HDZ-om ne može biti HSP i Lijanovićeva Narodna stranka radom za boljitak.

 

Prema ocjenama analitičara tri su moguća scenarija za prekompoziciju vlasti u Federaciji BiH. Prva je da visoki predstavnik Valentin Inzko povuče odluku o suspenziji odluke Središnjeg izbornog povjerenstva, prema kojoj je postojeća vlast u FBiH izabrana nezakonito, druga da predsjednik i dopredsjednici FBiH podnesu ostavke a time obore i federalnu vladu i treća da se čelnici Federacije smjene kroz ustavom predviđenu proceduru.

 

Politički analitičar Faruk Kajtaz kaže kako nova parlamentarna većina koja se stvara nije ni programska ni ideološka, već se jednostavno radi o tehničkoj prekompoziciji vlasti koje će, po njegovim riječima biti teško izvediva.

 

Zaštitni mehanizmi

 

Postoje naime zaštitni mehanizmi koji idu na ruku SDA i stranakama koje se protive smjeni vlasti, kaže Kajtaz. Prema Ustavu FBiH za smjenu predsjednika i dopredsjednika Federacije potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH. Parlament FBiH nakon toga upućuje zahtijev Ustavnom sudu za smjenu čelnika FBiH. Ustavni sud, pak, može smijeniti čelnike FBiH, jedino ukoliko su „prekršili svečanu prisegu“ ili se dokaže da su „fizički i mentalno nesposobni obavljati povjerenu dužnost“.

 

Nova Parlamentarna većina, koju bi prema najavama činili SDP, SDA i dva HDZ-a u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta ima 56 zastupnika i potrebna im je podrška još najmanje 9 zastupnika da bi pokrenuli proceduru za smjenu predsjednika i dopredsjednika FBiH.

 

Krešić: Teško do dvotrećinske većine

 

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić kaže kako je prema postojećem odnosu snaga u Parlamentu FBiH za smjenu predsjednika i potpredsjednika Federacije Živka Budimira iz HSP-a i Mirsada Kebe iz SDA, čije stranke ne bi participirale u novoj vladi u ovom entitetu moguće samo na način na koji su i imenovani.

 

A to znači da visoki predstavnik kaže da je 56 dvije trećine od 98 i da zahtjev 56 zastupnika za njihovom smjenom proglasi pravno valjanim, kaže ironično Krešić.

 

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija jučer je pozvao ministre iz SDA u Federalnoj vladi da „dostojanstveno podnesu ostavke i časno odu u oporbu“. No, lider SDA Sulejman Tihić i dužnosnici ove stranke, uključujući i dopredsjednika FBiH iz SDA Mirsada Kebu kazali su kako se neće povući s pozicija, te da jedino mogu biti smijenjeni po zakonskoj i ustavnoj proceduri

 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović za petak je najavio razgovore s liderima SDP-a Zlatko Lagumdžijom i Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem oko formiranja nove parlamentarne većine u BiH.

 

HSPF.info/Deutsche Welle

 

Komentari

komentara