Prva noć Ratka Mladića u pritvoru u Scheveningenu

Prva noć Ratka Mladića u pritvoru u Scheveningenu Ratko Mladić proveo je prvu noć u haškom pritvoru. Izručen je sinoć iz Beograda.


 

Naravno, sve je obavljeno brzo i tajnovito tako da ne postoji ni jedna televizijska snimka njegova dolaska u Haag. Kako zapravo Mladić izgleda, javnost će vidjeti u petak, kada bi se zloglasni general prvi put mogao pojaviti u haškoj sudnici te se izjasniti o optužnici. No, sve pojedinosti znat će se u podne, za kada je na Haškom sudu najavljena konferencija za novinare.

 

Pritvorska jedinica UN-a u kojoj se Mladić nalazi, ispunjava najviše međunarodne standarde, priopćeno je iz ICTY-ja. Njom se rukovodi tako da se poštuju dostojanstvo i prava pritvorenika koji imaju sve uvjete za pripremu obrane. Mladić će u Hagu obaviti sve medicinske preglede. Njegovo zdravstveno stanje bit će stalno praćeno. Prvih će nekoliko dana Mladić biti u izoliranoj ćeliji, a onda će biti prebačen u neko od triju krila pritvora u Scheveningenu u kojima su drugi pritvorenici.

 

Inače, glavni haški tužitelj Serge Brammertz zbog Mladićeva je izručenja odgodio put u New York. Najavio je kako će njegov izveštaj Vijeću sigurnosti biti drukčiji od prvobitnog. U razgovoru za RTS Brammertz je rekao kako dijeli zadovoljstvo s mnogima u Srbiji što je došlo do Mladićeva uhićenja te dodao kako će u izvješću VS-u konstatirati brojne propuste, ali i inzistirati na velikom zadovoljstvu jer je Srbija Mladićevim uhićenjem ispunila važnu međunarodnu obvezu.

Komentari

komentara