Pusić: Željko Komšić ne predstavlja Hrvate

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske s EU Vesna Pusić izjavila je da je ravnopravnost Hrvata u BiH samo trik.


 

“Trik je formalna jednakost, a faktička je marginaliziranost”, rekla je Pusić za sarajevsko “Oslobođenje”, dodavši da je trik i to što je Željko Komšić za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran bošnjačkim glasovima, odnosno da ga nisu izabrali Hrvati.

 

-Izabran je bošnjačkim glasovima. To je možda prvi put i bio dobar trik, jer on je čovjek koji je po svom političkom habitusu meni puno prihvatljiviji nego nacionalistički ekstremisti. Ali, on je taj svoj prvi mandat morao iskoristiti da se približi i postavi kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH-kazala je Pusić.

 

Ona smatra da je izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika da bi, ako dođe u poziciju da mora birati između EU i RS uvijek izabrati RS, posljedica odnosa u BiH.

 

“Ako mora birati između osjećaja sigurnosti, uticaja Srba u BiH i EU, on će izabrati sigurnost i utjecaj Srba ispred EU. Ne treba ga tjerati u tu dvojbu”, istakla je Pusić.Prema njenim riječima, BiH mora biti država u kojoj se, za početak, svi narodi osjećaju da mogu biti to što jesu, da imaju određenu sigurnost i politički utjecaj a da istovremeno mogu biti i EU i u EU.

 

“Dakle, čim postavite dvojbu ili jasan srpski identitet ili hrvatski identitet, ili EU, u ovim uvjetima uvijek ćete dobiti odgovor kao što je Dodikov”, zaključila je Pusić.

 

Pusić je ocijenila da je hrvatsko društvo apsolutno spremno na promjene koje podrazumijeva članstvo u Europskoj uniji i dodala da Hrvatska ima najupotrebljivije iskustvo za zemlje iz regije kada je u pitanju proces pristupanja EU.

 

Na pitanje što bi trebalo napraviti da se Hvati u BiH osjećaju jedankoprvnim, Pusić je kazala kako nažalost Hrvati imaju dvije mogućnosti u bIh boriti se za svoja prava ili otiće, te nažalost da ih je dosta otišlo. ( Srna /Dnevnik.ba)

Komentari

komentara