Radnici u BiH na nogama

Danas 26.05. u Sarajevu, pred zgradama Parlamenta Federacije BiH, i federalne Vlade,radnici su ustali na noge. Sastali su se radnici iz cijele BiH, gdje traže poštivanje radničkih prava.


 

Položaj radničke klase u BiH je sve teži, broj nezaposlenih se povećava, a radnička prava ne postoje. Zakoni se ne poštuju, krše se kolektivni ugovori i zanemaruje se socijalni dijalog. Nepoštivanjem samo jednog zakona koji se tiče radničkih prava, treba biti razlog za podizanje glasa, kazao je na tiskovnoj konferenciji predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, te i da se „ ovdje ne poštuje cijeli set zakona“, prenosi Dnevni list.

 

BiH je postala država koja najviše krši zakone.

 

Korupcija je na vrhu svega i korumpirani su upravo oni koji trebaju primjenjivati te zakone, zato zahtjevamo konačno obračun s korupcijom i kriminalom u svim sferama, rekao je Bajramović. A glavno pitanje je, kako natjerati one čiji je to posao da implementiraju zakone, a za to su dobro plaćeni?

 

Savez samostalnih sindikata BiH, zahtjeva otvaranje javnih radova s ciljem masovnog zapošljavanja, i pokretanjem investicija elektroenergentskog sektora čime bi se smanjila stopa nezaposlenosti. Prema istraživanju danas nezaposlenih u BiH iznosi 46 %.

Traže se i izmjene Ustava FBiH, tako da se nadležnosti u oblastima rada i socijalne politike, zdravstva, obrazovanja i politike vrate na razinu FBiH.

 

Salin Kruščica, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, ističe da će na ovom prosvjedu pokazati da su jedinstveni, iako je bilo mnogo priča o razlazu SSSBiH. Da će tražiti promjene i neće stati, te svi skupa reći „ stop radu na crnom“ i „ vratite dostojanstvo radnicima“. (Dnevni List)

 

Antonija Perković

 

HSPF.info

Komentari

komentara