Rat, koji je već ušao u desetu godinu, više nije vrijedan truda

Pentagon je u svome najnovijem izvještaju dao oprezno optimističnu sliku rata u Afganistanu, ocijenivši da je tamo u posljednjih šest mjeseci učinjen opipljiv napredak i da su sazreli uvjeti da na ljeto započne planirano povlačenje prvih američkih trupa.


U novom redovnom izvještaju za Kongres, koji američko ministarstvo za obranu radi svakih pola godine, ponuđena je nešto pozitivnija procjena toga rata nego prethodnih godina. Iako uz česte ograde i sustavno izbjegavanje korištenje izraza pobjeda, zaključak Pentagona je prilično jasan: strategija administracije Baracka Obame, koji je početkom prošle godine tamo uputio dodatnih 30.000 vojnika, urodila je plodom i talibanska prijetnja najniža je od početka rata.

U izvještaju objavljenom u petak, koji pokriva razdoblje od 1. listopada do kraja ožujka, ocjenjuje se da je razina nasilja u Afganistanu i dalje visoka i značajno veća nego u istom razdoblju godinu dana ranije, što se dijelom pripisuje povećanoj prisutnosti američkih vojnika u svim dijelovima zemlje.

Napredak se, međutim, prema istom izvještaju, ogleda u tome što su američke operacije dovele do gubitka utjecaja talibana u ključnim područjima. Obimnijih talibanskih napada je manje zbog njihovih umanjenih kapaciteta, kao i zbog, kako se navodi, pada morala među pobunjenicima.

Situacija na terenu se temeljno mijenja. To se događa iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec, tijekom posljednje dvije godine, izjavio je novinarima dužnosnik ministarstva obrane koji je želio ostati anoniman.

On je, međutim, priznao da ima još puno toga da se uradi i da će biti teških dana. I u izvještaju se očekuje da će se već narednih tjedana borbe pojačati, prenosi Reuters.

U Afganistanu sada ima oko 100.000 američkih vojnika. Početak njihovog povlačenja predviđen je za srpanj, a u potpunosti treba da se povuku do kraja 2014. godine.

U izvještaju se također za afganistanske sigurnosne snage, koje poslije 2014. treba da preuzmu odgovornost za sigurnost zemlje, konstatira da su narasle i poboljšale se u proteklih pola godine, iako nijedna njihova postrojba nije još u stanju da efikasno djeluje bez stranih savjetnika.

Obamina administracija nastoji se držati planova za početak povlačenja iz Afganistana, u vrijeme dok domaća podrška tom ratu opada. Prema anketi iz ožujka, dvije trećine Amerikanaca smatra da taj rat, koji je već ušao u desetu godinu, više nije vrijedan truda.

 

Komentari

komentara