Ratificiran sporazum o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom, imenovano 7 novih veleposlanika

 

Predsjedništvo BiH ratificiralo je na današnjoj sjednici ugovor između BiH i Hrvatske o dvojnom državljanstvu, čime će takav status državljanstva ubuduće biti legalan.


 

 

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je na konferenciji za novinare da je ugovor trebao biti ratificiran krajem 2007. godine, što je onemogućeno vetom tadašnjeg člana Predsjedništva Harisa Silajdžića, čiji je stav kasnije podržao i Klub Bošnjaka u Domu naroda federalnog Parlamenta.

 

“Ugovor je bio izvan domašaja Predsjedništva sve do danas”, pojasnio je Radmanović kašnjenje odluke o ratifikaciji tog dokumenta.

 

Predsjedništvo BiH usvojilo je danas izvještaj o izvršenju privremenih mjera za financiranje institucija i međunarodnih obveza BiH za prvih šest mjeseci ove godine.

 

Članovi Predsjedništva uputili su danas dva pisma visokom predstavniku za vanjsku  politiku i sigurnost EU Chaterine Ashton kojim se potvrđuje odborenje diplomatskog statusa specijalnom predstavniku EU Peteru Sorensenu i dijelu osoblja EUSR-a, te produžava mandat EUPM-u na šest mjeseci.

 

Predsjedništvo je razriješilo sedam veleposlanika BiH zbog isticanja trogodišnjeg mandata i imenovalo sedam novih veleposlanika BiH.

 

Razriješeni su veleposlanici Jadranka Negodić (Velika Britanija), Branko Kesić (Italija), Igor Davidović (OESS), Ivan Barbalić (UN), Osman Topčagić (Bruxelles), Jakob Finci (Švicarska) i Ferhat Šeta (Libija).

 

Za nove veleposlanike su imenovani Jasna Krivošija-Prpić (Španjolska) Jadranka Kalmeta (Švedska), Darko Zelenika (Vatikan), Hrvoje Kanta (Turska) Emir Poljo (Norveška) Tarik Bukvić (Malezija) i Edin Dilberović (Njemačka).

 

Predsjedništvo je donijelo odluku o umirovljenju zamjenika načelnika Zajedničkog stožera  Oružanih snaga BiH za resurse Slavka Puljića, te je na tu dužnost imenovan Ante Jeleča.

 

Za zapovjednika Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH imenovan je Ivica Jerkić, dok je Tomo Kolenda postavljen za vršitelja dužnosti zapovjednika Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH.

 

Na današnjoj sjednici odbijeno je svih šest zahtjeva za pomilovanjem. ( Srna)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara