Šef Al-Qa’ide podržao sirijske prosvjednike u prvom videu

Šef Al-Qa'ide podržao sirijske prosvjednike u prvom videuČelnik terorističke organizacije Al-Qa’ide, Ayman al-Zawahiri, prvi se put obratio javnosti putem video poruke. Snimka se prvi put pojavila u srijedu, a njena autentičnost još nije potvrđena, javlja CNN.


 

Na snimci al-Zawahiri podržava sirijske prosvjednike protiv predsjednika Bashara al-Assada, kojega naziva “vođom kriminalnih bandi” i “zaštitnikom izdajica”.

 

– Bolje je da ne ulazite u savez s kolonijalističkim silama svijeta i novim križarima – rekao je al-Zawahiri obraćajući se “slobodnom sirijskom narodu i njegovim mudžahedinima”.

 

U sedmominutnom videu također je optužio Sjedinjene Američke Države da planiraju na al-Asadovo mjesto postaviti nekoga tko će štititi cionističke interese. Nije se osvrnuo na smrt Osame bin Ladena, niti na svoje preuzimanje čelništva Al-Qa’ide.

 

Al-Zawahiri je postao čelni čovjek Al-Qa’ide u lipnju ove godine, nakon ubojstva Osame bin Ladena. FBI trenutno nudi nagradu od 25 milijuna dolara za informaciju o njemu, isti iznos koji je bio ponuđen i za bin Ladena.

 

U Siriji već mjesecima traju prosvjedi protiv predsjednika Bashara al-Assada, koji je na čelu te države već 11 godina. Prosvjednici traže demokratske promjene i slobode. U gušenju prosvjeda već je poginulo nekoliko stotina ljudi.

Komentari

komentara