Sj. Koreja dala Iranu ‘software’ za nuklearno oružje

Sj. Koreja dala Iranu 'software' za nuklearno oružjeSjeverna Koreja opskrbila je Iran računalnim programom koji režimu u Teheranu može pomoći da izradi nuklearno oružje, izvijestio je njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung, citirajući zapadne obavještajne izvore.


 

 

 

List navodi da je Sjeverna Koreja u proljeće ove godine Iranu isporučila ‘software’, originalno razvijen u SAD-u, koji može simulirati protok neutrona, povezan s identificiranjem lančane reakcije što je ključno kod izgradnje nuklearnog reaktora, ali i kod proizvodnje atomske bombe.

Uz pomoć tog programa, nazvanog Monte Carlo N-Particle Extended ili MCNPX 2.6.0, Iran može steći važno znanje o tome kako izraditi nuklearno oružje, piše muenchenski list ne citirajući ni jedan pojedinačni izvor. Nije poznato kako je Pjongjang došao do tog programa. Sjeverna Koreja također je u veljači poslala ekipu znanstvenika u Teheran koji su trebali obučavati oko 20 zaposlenika iranskog ministarstva obrane u rukovanju programom simulacije protoka neutrona, piše Sueddeutche Zeitung.

Sumnja se da Sjeverna Koreja pomaže Iranu s njegovim nuklearnim programom u zamjenu za 100 milijuna dolara, što po stručnjacima daleko premašuje cijenu ‘softwarea’ i obuke osiguranih ove godine, dodaje list. Ako ta informacija bude potvrđena, to bi pojačalo sumnjičavost Zapada prema nuklearnoj aktivnosti Irana i njegovim vezama sa Sjevernom Korejom, izoliranom azijskom državom koja se nakon izvođenja dviju nuklearnih proba 2006. i 2009., smatra najmlađom nuklearnom silom.

Teheran insistira da je njegov nuklearni program mirnodopske naravi, no Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u posljednjih je godinu dana iskazala rastuću zabrinutost prema mogućoj vojnoj dimenziji tog nuklearnog programa, navodeći kako je primila nove informacije koje povećavaju tu zabrinutost. (Hina)

 

hspf.info

Komentari

komentara