Slavo Kukić kandidat Predsjedništva BiH za državnog premijera

Predsjedništvo BiH je danas na hitnoj sjednici tajnim glasovanjem izabralo Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, priopćio je novinarima nakon sjednice predsjedavajući Nebojša Radmanović.


 

Imenovanje Kukića sada ide na parlamentarnu potvrdu, a ukoliko ne dođe do toga, Predsjedništvo BiH će ponovno imati rok od osam dana predložiti novog kandidata.

Druga dva kandidata bili su Borjana Krišto i Mladen Ivanković Lijanović.

Radmanović je pojasnio da su članovi Predsjedništva na tajnom glasanju ocjenjivali ocjenama od jedan do tri sve troje kandidata: Kukića koga su predložile stranke “Platforme”, Borjanu Krišto, kandidatkinju HDZBiH i HDZ1990, i Mladena Ivankovića Lijanovića iz NS Radom za boljitak. Nijedan kandidat nije mogao ostati neocijenjen od bilo kojeg člana Predsjedništva.

Budući da je glasovanje bilo tajno, Radmanović je bio u mogućnosti samo kazati rezultate glasovanja, ali ne i kako je koji član Predsjedništva glasovao: Kukić je dobio sedam bodova, Ivanković Lijanović šest i Krišto pet.

Predsjedavajući je najavio da će Predsjedništvo BiH danas ili sutra završiti sve tehničke procedure da bi se o Kukiću mogao izjasniti i parlament.

Po njegovim riječima, Predsjedništvo BiH je uradilo sve što je trebalo i kašnjenja u konstituiranju drugih organa se ne događaju zbog Predsjedništva, koje je djelovalo u skladu s Ustavom.

– Nije nam drago što čujemo da ćemo morati ponovno birati, kazao je Radmanović, ocijenivši da bi se nakon mogućeg nepotvrđivanja Kukića u parlamentu BiH mogla naći u još dubljoj krizi.

On je iznio mišljenje da je sustav, odnosno izmjena Ustava, napravila ovakvo stanje, jer je izvorni Dayton predvidio tri člana Predsjedništva BiH i tri državna ministra te “problema nije bilo dok su bila tri ministra”.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Radmanović je ponovio stav stranke iz koje dolazi, SNSD-a, da je njezin partner iz Federacije BiH HDZ BiH i da je opredjeljenje SNSD-a da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude Hrvat iz stranke koja je osvojila najviše glasova Hrvata, u ovom slučaju Borjana Krišto.

Komentari

komentara