Sovjeti su Titu „podvalili“ Jovanku da ga špijunira

Sovjeti su Titu „podvalili“ Jovanku da ga špijunira Titova bračna suputnica Jovanka Broz bila je agentica zloglasne sovjetske tajne službe NKVD – piše beogradski Press nastavljajući objavljivati bilješke najčuvenijeg Brozovog biografa Vladimira Dedijera koje su pronađene u Slovenskom arhivu.Krajačić ju poslao u Moskvu

U Dedijerovim bilješkama stoji kako je Jovanka 1945. došla na mjesto Titove osobne tajnice nakon što je devet mjeseci provela školujući se na moskovskoj obavještajnoj akademiji Gjeržinski. Tu je informaciju potkraj 1980-ih Dedijeru prenio kontroverzni slovenski komunist Josip Kopinič rekavši mu kako je vodeći poslijeratni hrvatski komunist Ivan Stevo Krajačić poslao mladu Ličanku Jovanku Budisavljević na obuku u Moskvu.
Dedijerove bilješke: Tito je kao Staljinov špijun u Španjolskoj likvidirao komuniste
Ubrzo po povratku ona je naprasno postala Titova domaćica – kazao je Kopinič Dedijeru. Nju je, pak, Titu preporučio njezin ratni zapovjednik Đoko Jovanić.

Bračne trzavice počele 1974.

Beogradski publicist Pero Simić, koji je Pressu proslijedio Dedijerove bilješke iz Slovenskog arhiva, napominje kako je znakovito što se Jovanka pojavila u Titovom okruženju čim je umrla njegova ratna ljubavnica Davorjanka Paunović.Da je Jovanka doista imala nalogodavce u Moskvi govori i to – smatra Simić – što je tri godine prije Titove smrti podjednako naprasno kao što se pojavila, naprosto nestala iz društvenog i političkog života Jugoslavije.

U tom smislu spominju se i bračne trzavice Tita i Jovanke koje su navodno kulminirale 1974. kada se čak i sam Edvard Kardelj požalio da mu “nikad nije bilo teže doći do Tita”.


“Može ih samo pljeskati po dupetu”

Tito je početkom te godine naredio osnivanje posebne komisije za praćenje Jovanke. Godinu dana kasnije, partijski su dužnosnici navodno upozorili Tita da mu Jovanka radi o glavi, a u zaplet je uvedena i priča o Jovankinoj ljubomori zbog Titove bliskosti s dvije mlade maserke.
“S obzirom na svoje godine, on ih može jedino pljeskati po dupetu”, navodno je tada kazala Jovanka.

 

Komentari

komentara