Špirić: Pa Vijeće ministara je ionako organ bez kompetencija!

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da je začuđen da je podignuta “tolika histerija” u vezi sa izborom novog Vijeća ministara, za koji je rekao da je “organ bez kompetencija”.


 

 

– Veoma žalim svog nasljednika, jer dolazi na mjesto bez komeptencija – rekao je Špirić na konferenciji za novinare u Sarajevu, dodajući da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti “plus – minus dva ministra” u odnosu na sadašnji.

 

On smatra da je “ovo logična faza u koju ulazi BiH – da se ljudi nauče sastajati i sami donositi odluke”, ali da to ne smije trajati dugo.

 

– Ne mogu se očekivati od jednog ili dva sastanka krucijalni i spektakularni iskoraci- naglasio je Špirić i dodao da su sva pitanja – državne pomoći, popisa, presude “Sejdić-Finci” itd. – rješiva za 15 dana.

 

Prema njegovim riječima, ta pitanja neće za nas riješiti ni SAD ni Europa, “ali, na žalost, još u BiH ima političara koji misle da će netko izvan BiH rješavati probleme u BiH”.

 

On je dodao da mnogi očekuju da se zaoštre problemi pa da se prizove jače prisustvo međunarodne zajednice, ocijenivši to kao Božju kaznu za BiH i sve nas.

 

– Optimizam mora doći iz BiH, a ne biti unesen u BiH- rekao je Špirić i dodao da je do sada postojala velika ovisnost od međunarodnih institucija.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH pozvao je na svakodnevni dijalog, a ne samo jedan dan u mjesecu.

 

– Najopasnije je da se to rješava izvaninstitucionalno. Uz pomoć međunarodne zajednice stvaraju se nad institucije i paralelni sustavi- naglasio je Špirić.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara