Strauss-Kahn žrtva zavjere

 

Strauss-Kahn žrtva zavjereBivšeg čelnika MMF-a, Dominiquea Straussa-Kahna, u petak su pustili iz kućnog pritvora na Manhattanu u New Yorku.


 

Teretilo ga se kako je napastovao sobaricu luksuznog hotela u New Yorku, a u petak se čitavi slučaj preokrenuo. Na saslušanju na sudu u petak odredili su kako će Straussu-Kahnu vratiti jamčevinu od 32 milijuna kuna, a uklonili su mu i elektroničku vezicu za praćenje s gležnja. Tužitelji su priznali kako postoje ozbiljne sumnje u vjerodostojnost izjava sobarice koja je tvrdila kako ju je Strauss-Kahn silovao.
Odvjetnici su na sudu iznijeli kako je sobarica (32) iz Gvineje u nekoliko navrata lagala istražiteljima u svojim iskazima. Smatraju da im je lagala zbog mogućnosti deportacije iz SAD-a. Lagala je vlastima i u molbama za azil.

 

U jednoj je molbi napisala da je zajedno sa suprugom bila politički progonjena te da je njen suprug umro od posljedica batinjanja, a ona je pobjegla u SAD. U drugom je tvrdila da je bila žrtva grupnog silovanja u Gvineji. Tijekom istrage u slučaju protiv Kahna priznala je da je oba iskaza naučila napamet sa snimljene kasete.

 

Procurile su i informacije kako je sobarica kazala istražiteljima da kod kuće nema telefon, a ispostavilo se kako je različitim telefonskim kompanijama plaćala tisuće dolara za račune svakog mjeseca. Osim toga, procurile su i njene fotografije kako pije i zabavlja se po klubovima. U početku slučaja, njena obitelj je navodno kazala kako je sobarica ‘mirna Muslimanka’, koja ‘do sada nije imala nikakve probleme sa zakonom’.

 

Odvjetnici bivšeg šefa MMF-a nisu isključili seksualni kontat sa sobaricom, ali tvrde da je bio dobrovoljan. Strauss-Kahn od početka odbacuje sve tvrdnje sobarice, piše Daily Mail. Sudac koji vodi slučaj, Michael Obus, istaknuo je kako je ipak još prerano osuđivati ikoga, dok se ne dokažu sve tvrdnje. Suđenje će se nastaviti, a Strauss-Kahn je pristao doći na saslušanje zakazano za 18. srpnja ove godine. Sud još nije potpuno odbacio sve optužbe, a zadržali su i njegovu putovnicu kako ne bi napustio SAD.

 

– Želio bih vas sve podsjetiti da smo tijekom svakog javnog obraćanja u posljednjih šest mjeseci sve molili da ne donose odmah zaključke o ničemu. Nadam se da sada svi razumijete i zašto. Vjerujem kako će Straussa-Kahna na sljedećem ročištu potpuno osloboditi optužbi – kazao je William Taylor, odvjetnik bivšeg šefa MMF-a.

 

Dominique Strauss Kahn je zbog skandala sa sobaricom podnio ostavku na mjesto čelnika MMF-a. Trebao se i kandidirati na predsjedničkim izborima u Francuskoj 2012. godine, ali zbog optužbi mu je i to ‘propalo’. Preokret u slučaju sa sobaricom je ‘odjeknuo’ Parizom, a neki se ipak nadaju kako će se Strauss-Kahn ipak kandidirati za predsjednika, ukoliko odbace sve optužbe protiv njega.

Komentari

komentara