Sudac Orie: Milošević je bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata u Hrvatskoj

Sudac Orie: Milošević je bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata u HrvatskojSudac Alphons Orie je na čelu Raspravnog vijeća Haškog suda danas odbacio zahtjev bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije srpske službe državne sigurnosti Franka Simatovića da ga pusti na slobodu, jer Tužiteljstvo nije dokazalo optužnicu.


 

Sudsko vijeće je zaključilo u predmetu “Stanišić i Simatović” da je postojao udruženi zločinački pothvat na čijem čelu je bio Slobodan Milošević čiji cilj je bio očistiti dijelove Hrvatske i BiH od Hrvata i Bošnjaka zbog stvaranja “Velike Srbije”.

 

 

“U ovoj fazi postupka svi dokazi u dovoljnoj mjeri podupiru tvrdnju da je postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz dijelova Hrvatske i BiH ubojstvima, deportacijama, prisilnim premještanjem i progonom”, kazao je Orie objašnjavajući odbijanje Simatovićevog zahtjeva. Na zahtjev za odbacivanjem optužnice i puštanje na slobodu obrane imaju pravo u trenutku kada tužitelji iznesu svoje dokaze.

 

 

Orie je objasnio da Raspravno vijeće smatra da su tužitelji iznijeli dovoljno dokaza o ulozi Stanišića u udruženom zločinačkom pothvatu. Obrane bi svoje dokaze trebale početi iznositi 14. lipnja kada se nastavlja suđenje. U optužnici Simatoviću i Stanišiću piše da je na čelu zločinačkog pothvata bio Slobodan Milošević, a u njemu su sudjelovali vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj te zapovjednik paravojnih postrojbi Željko Ražnjatović Arkan.

 

 

Vijeće smatra da je u ovoj fazi postupka dokazano da su na području tri takozvane SAO Krajine, istočne Slavonije i zapadne Slavonije od strane srpskih snaga počinjeni zločini. Optužnica Stanišića i Simatovića tereti za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene u Hrvatskoj i BiH progonom, ubojstvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

Komentari

komentara