Suđenje za ubojstvo Đinđića

Suđenje za ubojstvo ĐinđićaPred Specijalnim sudom u Beogradu počinje ponovljeno suđenje pripadnicima zemunskog klana Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića,


najavila je glasnogovornica Suda Maja Kovačević. Sutra i preksutra optuženi će iznijeti svoju obranu. Odobreno im je ponavljanje procesa jer su bili u bijegu više od sedam godina, a u odsutnosti su zbog sudjelovanja u Đinđićevu ubojstvu osuđeni na po 30 godina zatvora.

 

Za ubojstvo Ðinđića, dvanaestero optuženika osuđeno je na ukupno 378 godina zatvora. Tijekom suđenja, koje je počelo u prosincu 2003., ispitano je više od 150 svjedoka. Svoje su iskaze dala i četvorica svjedoka pokajnika. Milorad Ulemek Legija osuđen je na 40 godina zatvora zbog organiziranja ubojstva, a kao neposredni izvršitelj ubojstva na istu je kaznu osuđen Zvezdan Jovanović. Na 35 godina zatvora osuđeni su Ninoslav Konstatinović i Vladimir Milisavljević. Željko Tojaga osuđen je na 30 godina zatvora, kao i Branislav Bezarević, Dušan Krsmanović i Milan Jurišić. Saša Pejaković osuđen je na osam godina.

 

Tijekom suđenja, koje je počelo u prosincu 2003. godine, ispitano je više od 150 svjedoka. Na suđenju su svoje iskaze dala četvorica svjedoka pokajnika. Miloš Simović uhićen je 10. lipnja prošle godine na graničnom prijelazu između Hrvatske i Srbije, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića. Kalinić je 8. lipnja prošle godine uhićen u Hrvatskoj. On je prvi hrvatski državljanin koji je ekstradiran po Sporazumu o međusobnom izručenju vlastitih državljana između Srbije i Hrvatske.

 

Kalinić i Simović su kao pripadnici zemunskog klana osuđeni i zbog niza ubojstava i otmica na po 40 godina zatvora, a ponovljeno suđenje za ta kaznena djela održat će se naknadno.

 

Komentari

komentara