Sukobi na Zapadnoj obali i pucnjava u Gazi

Sukobi na Zapadnoj obali i pucnjava u GaziNajmanje pet Palestinaca ranjeno je u žestokim sukobima na kontrolnoj točki Kalandia na Zapadnoj obali, na ulasku u Jeruzalem, a više desetaka ih je ranjeno u izraelskoj pucnjavi iz smjera pojasa Gaze.


 

Danas se, naime, obilježava Nakba, dan palestinskog iseljenja nakon osnivanja države Izrael u svibnju 1948. godine.

 

Sukobi su nastavljeni i u Kalandiji, glavnoj kontrolnoj točki između Zapadne Obale i Jeruzalema, rekao je novinar France pressea. Prosvjednici su bacali kamenje, a izraelske vojne snage odgovorile su suzavcem i gumenim mecima. Jedan Palestinac, koji je gumenim metkom pogođen u glavu, u teškom je stanju, izvijestili su iz bolnice u koju je primljen.

 

Jedna je osoba poginula, a sedam je ozlijeđeno kada se kamion zaletio u vozila i pješake u Tel Avivu. Vozač je uhićen. Istražuje se je li riječ o nesreći ili napadu, rekao je glasnogovornik policije.

 

Zbog godišnjice Nakbe izraelska je policija u visokoj pripravnosti, a u zemlji vlada napeto ozračje. Zbog straha od nasilja, izraelska je vojska od ponoći zatvorila Zapadnu obalu, i tako će biti sljedeća 24 sata. Mobilizirali smo tisuće policajaca i razmjestili ih na osjetljiva područja, posebno u Istočnom Jeruzalemu i području Wadi Are na sjevernu Izraela, većinom nastanjenom Arapima, rekao je glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld.

 

Sukoba između Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga bilo je i tijekom noći u arapskim dijelovima Istočnog Jeruzalema. Ozlijeđeno je osam policajaca, a 13 Palestinaca uhićeno je od petka.

 

Prije 63 godine oko 760.000 Palestinaca napustilo je ili je bilo prisiljeno napustiti Izrael. UN procjenjuje da je prognanih i njihovih potomaka 4,8 milijuna, javlja Hina. Rezolucija UN-a 194 nalaže da se svim prognanima koji to žele omogući što brži povratak.

 

Komentari

komentara