Summit G8: Zajedno protiv Gadafija

Summit G8: Zajedno protiv GadafijaČelnici industrijski najrazvijenijih zemalja na godišnjem skupu u francuskom ljetovalištu Deauville utemeljili su partnerstvo sa sjevernom Afrikom i Bliskim istokom i obećali im novac za političke i gospodarske reforme.

 


 

G8 je izrazio snažnu potporu težnjama arapskog proljeća i težnjama iranskog naroda. Banke će provedbu reformi u Tunisu i Egiptu pomoći s 20 milijardi dolara, od čega 3,5 milijardi dolara daje Europska investicijska banka za razdoblje 2011.-2013. Međunarodni monetarni fond procijenio je financijske potrebe za bliskoistočne i zemlje sjeverne Afrike koje uvoze naftu na više od 160 milijardi dolara u iduće tri godine. U izvješću za summit MMF je rekao da može priskrbiti 35 milijardi za pomoć stabilizaciji tih gospodarstava, no većinu mora dati međunarodna zajednica. Svjetska banka najavila je 6 milijardi dolara pomoći Tunisu i Egiptu.

 

U zajedničkoj deklaraciji, donesenoj na kraju skupa, G8 je pozvao libijskog vođu Moamera Gadafija da odmah prekine primjenu sile prema civilima i ode s vlasti. Tekstom izjave sudionici osuđuju primjenu sile prema prosvjednicima u Siriji i Jemenu, pozivaju jemenskog predsjednika da se povuče s vlasti, a iranske vlasti da prekinu gušenje oporbe te građanskih i političkih sloboda.

 

Rusija vjeruje da pukovnik Moamer Gadafi mora otići s vlasti i spremna je pomoći u pregovorima, objavio je visoki ruski dužnosnik na summitu skupine G8. Obrat u ruskom stajalištu prema zapadnoj intervenciji trebao bi pomoći NATO-u da završi posao uklanjanja Gadafija s vlasti u vrijeme kad se taj savez priprema prvi put poslati borbene helikoptere u tu operaciju. Rusija je posredovanje ponudila na skupu na kojem sudjeluje i njezin predsjednik Dmitrij Medvedev te je potpisala konačnu izjavu G8 kojom se traži Gadafijev odlazak nakon 41 godine vlasti.

 

Završna izjava sadržava i preporuke koje su za summit pripremili internetski stručnjaci o potrebi poštovanja sloboda i prava na privatnost. Traže zaštitu intelektualnog vlasništva, kibernetičku sigurnost i zaštitu od kriminala.

 

Komentari

komentara