Svjetski dan izbjeglica

Svjetski dan izbjeglica Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) danas će ispred Katedrale u Sarajevu obilježiti Svjetski dan izbjeglica, a tijekom skupa izbjeglice i povratnici će, izlažući svoje proizvode, sudjelovati na humanitarnom bazaru čiji je cilj promocija samoodrživosti.


 

Među izloženim proizvodima naći će se između ostalog sir, med i proizvodi od heljde, najavljeno je iz UNHCR-a. Predstavnik UNHCR-a u BiH Naveed Hussain, povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, poziva vlasti u BiH na realizaciju Revidirane strategije za implementaciju Aneksa VII i zatvaranje 158 kolektivnih centara širom BiH.

 

“Pred BiH je veoma važna prilika da zatvori kolektivne centre i iznađe održiva rješenja za najugroženije kategorije interno raseljenih osoba. Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica pozivam sve relevantne organe da što prije počnu da rade na realizaciji Revidirane strategije za implementaciju Aneksa VII i dostojanstveno okončaju problem raseljenosti”, ističe Hussain.

 

U UNHCR-u podsjećaju kako u BiH trenutno ima 113.000 interno raseljenih osoba od kojih je 8.500 posebno ugroženo. Među navedenim je veliki broj kronično bolesnih, fizički ili mentalno oboljelih, starijih osoba bez podrške članova obitelji, samohranih majki i osoba koje su doživjele velike traume.

 

Za navedene kategorije rješavanje problema ne podrazumijeva samo stambeno zbrinjavanje, već i pristup osnovnim socijalnim uslugama, naglašavaju u ovoj organizaciji.

 

Uz podršku UNHCR-a, Vijeće ministara BiH trenutno radi na izradi aplikacije za kredit od 40 milijuna eura kod Razvojne banke Vijeća Europe, a ta sredstva pomogla bi zatvaranju kolektivnih cenatra i pronalaženju održivog rješenja za najugroženije kategorije, priopćeno je iz UNHCR-a.

 

Komentari

komentara