Svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi obnavlja snage

 

Libijski vođa je dobrog zdravlja, visokog morala, naravno da je još u Libiji rekao je Musa Ibrahim, desna ruka svrgnutog vođe Moamera Gadafija, rekao je još i da Gadafi ima iza sebe moćnu vojsku.


 

 

“Libijski vođa je dobrog zdravlja, visokog morala, naravno da je još u Libiji. Borba je daleko od kraja, kao što to svijet misli. Još smo moćni, naša vojska je snažna. Veliki dijelovi Libije su pod našom kontrolom. Prikupljamo naše snage”, poručio je Ibrahim putem satelitskog telefona sa nepoznate lokacije.

 

Mještanima Bani Valida pobunjenici su dali rok od dva dana da napuste taj grad kako bi zauzeli jedno od posljednjih uporišta Gadafijevih snaga. Stanovnici Bani Valida odlaze u obližnja mjesta ili kreću na put dug 180 kilometara k prijestonici Tripoliju. Oni su počeli bježati nakon što su Gadafijeve snage napustile pojedine kontrolne punktove u predgrađu.

 

Snage vladajućeg Nacionalnog prijelaznog vijeća, koje su zauzele Tripoli 23. kolovoza, naišle su na neuobičajeno snažan otpor tijekom petodnevnih sukoba u gradu Ban Valid.

 

Uz Gadafijev rodni grad Sirtu na obalama Sredozemnog mora i Sabe na jugu, Bani Valid je jedno od posljednjih uporišta snaga lojalnih svrgnutom lideru.Gadafijevo prebivalište nije poznato i predstavnici Nacionalnog prijelaznog vijeća pretpostavljaju bi se on mogao kriti u jednom od uporišta, poput Bani Valida.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara