Tadić: Srbija je zaslužila isti tretman kao i susjed Hrvatska

Tadić: Srbija je zaslužila isti tretman kao i susjed HrvatskaPredsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak kako Srbija ne traži ući u EU preko reda, već samo ono što su dobile i druge zemlje poput Hrvatske koja je dobila i status kandidata, i datum početka


 

pregovora o pristupanju, iako tada još nije izručila haaškog optuženika Antu Gotovinu, javlja agencija Tanjug pozivajući se na Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

– Mislim da je Srbija zaslužila isti tretman kao i naš susjed Hrvatska kojoj je dodijeljen status kandidata i datum početka pregovora o pristupanju – iako Hrvatska tada još nije izručila generala Antu Gotovinu koga je tražio haaški tribunal, a koji je kasnije i osuđen – rekao je Tadić dodajući kako Srbija traži “samo ono što su dobile i druge zemlje – pozitivnu reakciju EU na to da ispunjavamo kriterije”.

 

Tadić je rekao kako se Srbija, nakon uhićenja Karadžića, nadala skorom uhićenju i Mladića “jer je za svaki dan koji je prošao bez uhićenja Mladića, Srbija morala plaćati visoku političku cijenu”.

 

– Znali smo da će Srbija imati problem s kredibilitetom sve dok ne pronađe Mladića i izruči ga Haagu. Sada kada smo to učinili mogu reći: konačno je gotovo – rekao je Tadić i dodao kako je sada namjera do kraja dovesti i slučaj Gorana Hadžića, posljednjeg optuženog koji je u bijegu.

 

Odgovarajući na pitanje hoće li neki srbijanski političari snositi posljedice zbog pomaganja skrivanja Mladića,”možda čak i bivši premijeri”, Tadić je odgovorio da je to moguće “ali ne želim ništa prejudicirati” jer “jasno je da svatko tko je sudjelovao u zaštiti ili skrivanju Mladića morati odgovarati”.

Komentari

komentara