Tadić: Srbija nikada neće podržati referendum koji bi vodio podjeli BiH

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija nikada neće podržati referendum koji bi vodio podjeli Bosne i Hercegovine i na bilo koji način doveo u pitanje integritet te zemlje.


 

Nakon trilateralnog sastanka s predsjednikom Turske Abdullahom Gullom i tročlanim Predsjedništvom BiH u Karađorđevu, Tadić je ponovio da Srbija u potpunosti poštuje Daytonski mirovni sporazum, kao i teritorijalni integritet svih svojih susjeda, ali da isto očekuje i od njih u pogledu Kosova, prenose agencije.

Na pitanje novinara o referendumu koji je Republika Srpska raspisala o Tužiteljstvu i Sudu BiH, Tadić je rekao da se ne želi miješati u bilo što što je unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine i što se tiče interesa njenih građana.

Tadić je rekao da bi se eventualnim miješanjem u unutrašnje stvari BiH prešla “crvena linija” i ponovile neke greške iz prošlosti. Na pitanje znači li čvrst stav Srbije o poštovanju integriteta BiH i promjenu dosadašnje politike o specijalnim vezama Srbije sa RS-om, Tadić je rekao da Srbija želi da surađuje sa svim institucijama u Bosni i Hercegovini.

– Što se tiče povijesne uloge mjesta Karađorđeva za ovaj sastanak, moja ideja je bila da se prebrode neke povijesno loše odluke za narode na prostoru bivše Jugoslavije koje su ovdje donesene. I u tome smo se složili – da upravo ovdje treba početi integraciju nakon događaja zabilježenih prije 19 godina – kazao je Tadić, nadovezujući se na konstataciju Komšića, koji je rekao da je u početku tročlana bosanskohercegovčka delegacija imala primjedbi što se ovaj susret odvija u Karađorđevu.

– Ali, nakon svega što se danas čulo zadovoljni smo što se trilateralni sastanak dogodio upravo u Karađorđevu, koji narod BiH asocira na lošu prošlost – rekao je Komšič. On je dodao da se razgovaralo otvoreno i da su pokrenuta mnoga bolna i nerazjašnjena pitanja, kao što su referendum RS-a ili uhićenje i izvođenje pred sud ratnih zločinaca…

– Milo mi je da je Tadić rekao da Srbija neće priznati nikakvu referendumsku odluku koja bi značila teritorijalno i svako drugo cijepanje BiH – kazao je Komšić.

Predsjednik Turske Abdullah Gull je rekao da Turska, iako nije članica EU već država kandidat, može svojim iskustvom pomoći Srbiji i BiH u pripremama za kandidaturu.

– I Španjolska se više od 11 godina kao kandidat za EU pripremala za prijem u ovu zajednicu i napokon je postala članica. I Turska će kao mnogoljudna i višemilijunska država napokon postati članica EU-a iako još uvijek ima izvjesnih problema za prijem u članstvo – rekao je Gull i dodao:

– Što se tiče Balkana, smatramo da Balkan nije kraj već srce Europe, i samo stabilan Balkan može doprinijeti prosperitetu i svakoj drugoj suradnji – rekao je Gull.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je kazao da su osim o političkoj suradnji razgovarali i o ekonomskoj, kulturnoj, znanstvenoj, sportskoj…

– Srbija je naš najveći vanjskotrgovinski partner i najveći investitor u BiH. Ova država do sada je investirala više od 850 milijuna eura u privredu BiH – rekao je Radmanović. Nakon pres-konferencije sudionici sastanka su prošetali Karađorđevom i ručali u ovom kompleksu.

Nakon toga planiran je bilateralni sastanak predsjednika Turske s tročlanim Predsjedništvom BiH, dok je drugi bilateralni sastanak, u kome su sudjelovali Tadić i predstavnici BiH, održan ranije ujutro.

U Karađorđevu se okupilo više od 100 novinara i snimatelja. Zanimanje je veliko, brojni su novinari stranih medija i agencija, kao i predstavnika sedme sile iz BiH, prenose beogradske agencije.

Komentari

komentara