Tajne američke depeše: Tadić igra dvostruku igru, Silajdžić je poput Šešelja

Tajne američke depeše: Tadić igra dvostruku igru, Silajdžić je poput ŠešeljaWashington sumnja da predsjednik Srbije Boris Tadić igra dvostruku igru u Bosni i Hercegovini podržavajući jedinstvo države u izjavama, ali i pružajući podršku secesionističkim aktivnostima RS,


navodi se novim tajnim depešama američkih vlasti koje su objavljene na internet-stranici Wikileaks, piše Dnevni avaz.

 

– Računajući da bi secesija vodila nestabilnosti i negativnim ekonomskim posljedicama, Tadić je spreman upotrijebiti svoj osobni i diplomatski pritisak da zadrži Dodika, ali do određene točke – napisao je u depeši iz siječnja 2009. godine bivši američki veleposlanik u Cameron Munter.

 

Riječ je o dokumentu koji podrobno analizira politiku Borisa Tadića u BiH, a koji su zajednički uradila veleposlanstva u Sarajevu i Beogradu, pod naslovom “Srbija ne raspiruje nestabilnost u BiH”.

 

Iako se, u opisu, na Tadića gleda blagonaklono, uz navođenje napretka u odnosu na politiku Vojislava Koštunice, koji je “jače podržavao Dodika”, Sjedinjene Države izražavaju određenu rezervu. Navodi se stav nekih analitičara i američkih izvora da “Tadić neće podržati odvajanje RS u narednih nekoliko godina”.

 

– Vjerojatnije je da će se držati Daytona, osim ako dođe do rapidnog pogoršanja uvjeta života koje bi naškodilo Srbima u BiH i signala iz Bruxellesa da je europska perspektiva značajno narušena – piše u depeši iz siječnja 2009.

 

No, drugi dokument iz lipnja te godine pokazuje da su Amerikanci još više počeli sumnjati u Tadića.

 

Riječ je o depeši koja govori o posjeti visokog predstavnika Valentina Inzko Beogradu, u kojoj je od Tadića i drugih visokih dužnosnika tražio podršku za reforme u BiH i jačanje državnih institucija. Navodi se da je Tadić ponovio stav o teritorijalnom integritetu BiH.

 

– Skeptični smo da tu ima više od samih riječi. Bilo bi poželjno da Tadić javno podrži i prihvati inicijativu za ustavnu reformu koju podržavaju SAD i istovremeno, javno i otvoreno, poruči Dodiku da je Beograd spreman podržati teritorijalni integritet RS (kao što je to učini Biden), ali ne i pokušaje RS da blokira ustavnu reformu – navodi Munter u povjerljivom dokumentu.

 

Kako ističe, Tadić previše oklijeva da dotakne “teška pitanja” za koja misli da bi povećala reakciju radikala u Srbiji.

 

– On bi trebao znati da će SAD svaki njegov korak u tom smjeru prepoznati i njegova državnička slika bit će ojačana – navodi se u depeši.

 

Prema zaključku veleposlanika Muntera, Tadićeva politika je napredak u odnosu na Koštunicu.  – Ali, institucionalno Srbija pokušava zadržati oba puta: podržavanje Daytona i teritorijalnog integriteta BiH i davanje kredibiliteta, pa, ako se mora, i neizravno Dodikovoj opasnoj retorici – kaže se u depeši.

 

Prema objavljenim depešama, Beograd je Amerikancima pokušavao umanjiti značaj postupaka Milorada Dodika, predstavljajući ga “običnim političarom, a ne nacionalistom”.  Vuk Jeremić, šef diplomacije, prema depeši iz veljače 2010. godine, na sastanku s aktualnom veleposlanicom u Beogradu Mary Warlick poručio je da “Amerikanci ne šize zbog Dodika”.

 

– Nemojte šiziti zbog referenduma, nije tu riječ o secesiji, već samo ide u smjeru afirmacije statusa entiteta – rekao je Jeremić.

 

No, u drugim depešama upozorava se da Tadić i Beograd, iako govore o poštivanju BiH, mnogo više pažnje posvećuju odnosima sa RS nego s državom.

 

– Naši diplomatski kontakti kažu da su odnosi Tadića i Dodika bacili u stranu Veleposlanstvo BiH u Beogradu i dali dojam da Tadić de facto priznaje neovisnost RS. Srpski dužnosnici tvrdili su da je tako zbog teške koordinacije sa Sarajevom, ali je jasno da to stalno izaziva probleme – kažu Amerikanci u depeši iz siječnja 2009. godine.

 

Depeša u kojoj se opisuje Tadićeva uloga spominje i nekoliko zanimljivih stavova Miroslava Lajčaka, koji je tada još bio ministar vanjskih poslova Slovačke. Lajčak je Tadića hvalio Amerikancima, tvrdeći da se “Dodik razočaran vraćao iz Beograda”.

 

– Lajčak je tvrdio da je pravi problem Haris Silajdžić, a da Dodik stvari čini još gorim samo zato što ne može ušutjeti na Silajdžićeve provokacije – navodi se u američkoj tajnoj depeši.

 

Jeremić je, prema dokumentu iz veljače prošle godine, Amerikance upoznao s pripremom Deklaracije o Srebrenici, navodeći da je Silajdžić već tada “podržavao taj gest”, a da mu se Dodik protivio.

 

Inače, u objavljenim depešama Sjedinjene Države portretiraju Silajdžića u negativnom stavu, često navodeći kako drugi izvori opisuju njegove poteze.

 

Veleposlanik Munter u jednoj od depeša poslanih u Washington napisao je i poruku državnog tajnika u Ministarstvu obrane Srbije Dušana Spasojevića, koji je Stuartu Jonsu bivšem zamjeniku pomoćnika državnog tajnika SAD, rekao da je “Silajdžić sličan haškom optuženiku Vojislavu Šešelju, jer obojica imaju politiku usmjerenu unazad”.

 

Depeša koja govori o posjeti Inzka Beogradu navodi da se radilo o relativno neuspješnoj posjeti, koja je opisana kao “šarmerska ofanziva”. Inzko je, naime, Srbijance pokušao odobrovoljiti podsjećajući na njegov boravak u Beogradu ranijih godina.

 

No, komentirajući to, veleposlanik Munter navodi da takav nastup ne može imati uspjeha, imajući u vidu da “koliko god Inzko pokazao simpatije prema Srbiji, to neće vrijediti za njegov ured”.

Komentari

komentara