Turski premijer zaprijetio Izraelu ratnim brodovima

 

Turski premijer Tayyip Erdogan u četrvrtak je izjavio da Izrael više neće moći da radi šta hoće u istočnom Mediteranu, jer će u tim vodama u svakom trenutku biti prisutna turska ratna mornarica.


 

 

“Izrael ne može da radi što zaželi u istočnom Mediteranu. Oni će vidjeti šta je naša odluka u ovom slučaju. Naši ratni brodovi mogu biti tamo svakog trenutka”, zaprijetio je Erdogan na press – konferenciji u tuniškoj prijestolnici, gdje se nalazi u dvodnevnoj posjeti, prenijele su agencije.

 

Odnosi Turske i Izraela naglo su se pogoršali poslije prošlogodišnjeg incidenta u Mediteranu, kada su izraelski komandosi ubili devet turskih državljana koji su na jednom brodu pokušali da dostave humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, koju izraelska armija godinama drži pod blokadom da bi spriječio naoružavanje Hamasa.

 

“To je bio “razlog za rat”, ali turska strana je “pokazala strpljenje”, istakao je uoči ovog posjeta Erdogan.

 

Pošto je vlada u Jerusalemu odbila da se izvini Ankari zbog tog incidenta, Turska je nedavno protjerala izraelskog veleposlanika i spustila diplomatske odnose na nivo drugog tajnika. Turska je također prekinula vojnu suradnju i najavljuje nove sankcije protiv Izraela.

 

Najnovije zaoštravanje između Turske i Izraela izazvalo je veliku zabrinutost u Washingtonu – koji je strateški saveznik dvije zemlje u NATO-u i Bliskom istoku – koji sada apelira na suzdržanost dvije strane.

 

Premijer Erdogan se nalazi na višednevnoj turneji po zemljama koje je zahvatilo “Arapsko proljeće”. Prije današnjeg posjeta Tunisu, on je dva dana boravio u Egiptu, a u petak će, kako se najavljuje, posjetiti i Libiju. Kao politički i ekonomski stabilna muslimanska zemlja, Turska sada pokušava da ojača svoj uticaj u zemljama koje su se suočile s prosvjedima građana koji traže demokratske promjene.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara