U BiH ima oko 200.000 prevarenih jamaca!

jamac U BiH ima oko 200.000 prevarenih jamaca, koji su otplatili, otplaćuju ili su dobili sudske odluke za otplaćivanje kredita koje je podiglo oko 1,5 milijuna građana u domaćim i stranim bankama i mikrokreditnim organizacijama, rekao je predsjednik Udruge za zaštitu jamaca u BiH Jovica Cvjetković.


 

 

“Više od 85.000 jamaca u BiH do sada je otplatilo ili otplaćuje tuđe kredite, a ja sam takođe prevareni jamac s 460.000 maraka obveza po kreditima bivših prijatelja s kojima se sada viđam samo na sudu”, rekao je Cvjetković.


Cvjetković je naveo da su ovi žiranti u problemu jer mnogi od njih moraju otplaćivati tuđe kredite putem administrativne zabrane na plaću, a postoje i brojni slučajevi da umirovljenici koji su bili jamci vraćaju tuđe kredite, tako da im se obustavlja rata od njihovih mizernih mirovina.

Gostujući u programu Radio-Livna, on je rekao da na području Livanjske županije ima oko 3 500 prevarenih jamaca, koji su suočeni sa situacijom da im banke i mikrokreditne organizacije prodaju imovinu jer korisnici kredita nisu izvršili ugovorom regulirane obveze prema kreditorima.

Cvjetković kaže da je većina prevarenih žiranata u općinama Livno, Tomislavgrad i Drvar, ali da ih ima i u ostalim općinama ove županije, te da se situacija u ovom pogledu ne razlikuje od ostalih dijelova BiH.

Pravnici Udruge za zaštitu jamaca u BiH jučer su u Livnu prevarenim jamcima i građanima davali stručne savjete i dijelili brošuru “Vodič za prevarene jamce”.

 


hspf.info

Komentari

komentara