U potpunoj tajnosti: Obama odlikovao vojnike koji su ubili Osamu

U potpunoj tajnosti: Obama odlikovao vojnike koji su ubili OsamuPredsjednik Obama ih je odlikovao u tajnosti, a novinarima je pristup bio zabranjen.Američki predsjednik Barack Obama posjetio je vojnu bazu u Kentuckyju gdje se zahvalio i odao počast elitnoj postrojbi koje je izvela smrtonosni napad na Osamu bin Ladena u Pakistanu.


 

 

Uz podršku javnosti pa čak i čestitke republikanskih kritičara za likvidaciju bin Ladena, Obama je počast pripadnicima elitne postrojbe odao na tajnom susretu u vojnoj bazi Fort Campbell, pet dana nakon objave da je vođa Al Kaide mrtav. Komandosi koji su vodili napad na bin Ladena ispričali su Obami iz prve ruke što se događalo, a on im je dodijelio najviši predsjedničko odlikovanje koje vojna postrojba može primiti.

 

‘To je prilika za mene da kažem u ime svih Amerikanaca i ljudi širom svijeta – dobro obavljen posao’, rekao je Obama pripadnicima specijalne postrojbe i vojnicima koji su se vratili s misije u Afganistanu. Obama je rekao da je ‘pravda za Osamu bin Ladena’ pokazala da njegova ratna strategija u Afganistanu daje rezultata. Ponovio je svoje obećanje da će na ljeto početi povlačiti vojnike iz te zemlje.

 

‘Dobro obavljen posao’

 

Obama je elitnu postrojbu posjetio dan nakon polaganja vijenaca na mjestu srušenih tornjeva ‘Blizanaca’ 11. rujna 2001. u New Yorku i nakon sve većeg broja pitanja o pojedinostima zračnog desanta u Pakistanu i likvidacije bin Ladena. Priznanje SAD-a da je bin Laden bio nenaoružan kada je upucan u glavu te da je njegovo tijelo pokopano u more, što je rijetka praksa u islamu, naišlo je na kritike u muslimanskom svijetu i Europi, gdje neki upozoravaju na moguću reakciju protiv Zapada .

 

No, većina Amerikanaca pripadnike posebne postrojbe koja je ubila bin Ladena smatra nacionalnim herojima, a Obama je nekima od njih došao osobno zahvaliti. Vojnici su se okupili u velikom hangaru za zrakoplove ukrašenom američkim zastavama u kojemu je odjekivala rokenrol glazba. Na zidu je visio ogroman transparent ‘dobro obavljen posao!’.

Komentari

komentara