U Srbiji strahuju od nove “Oluje”

Zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da u Europskoj uniji postoji skupina zemalja koja bi, uz davanje statusa kandidata Srbiji, zauzvrat željela dobiti i njezino priznanje neovisnosti Kosova.

 


 

“Ako nam to postave kao uvjet, onda je bolje da se na vrijeme rastanemo”, rekao je Dačić, koji je uhićenje Gorana Hadžića nazavao “skidanjem velikog bremena s leđa Srbije” i naslutio da je na redu teški “kosovski kamen”.

U intervjuu za beogradske Novosti, Dačić je kazao da se ponekad zapita “je li Srbija zamorče EU”.

“Ne znam što još moramo uraditi kako bismo imali ravnopravan tretman s ostalim dražavama koje žele tamo ući. Ako netko neće da Srbija bude član EU, treba reći otvoreno – nećemo vas i točka!”, rekao je Dačić.

“Više nema Haaga, ali je očigledno da sve više raste tenzija oko Kosova. U sljedećim godinama treba očekivati još jače pritiske da priznamo Kosovo i zato treba pokrenuti razgovore o razgraničenju”, kazao je Dačić.

Na primjedbu Novosti da opet priziva podjelu Kosova i da su ga svi  “poklopili” kada je potegao tu priču, Dačić je odgovorio da “nema kome pričati”.

“Naši dežurni ustavobranitelji tvrde da je to akt veleizdaje, a na Zapadu tvrde da narušavam regionalnu stabilnost, jer je za njih status Kosova riješen. Neka kritičari koji ne izlaze iz ureda pitaju građane je li to dobra ideja. Bez razgraničenja Srba i Albanaca teško će se naći mirno rješenje. A, svaki dogovor je bolji od rata”, kazao je Dačić.

On je rekao da strijepi od nasilne integracije sjevera Kosova i “da nam se ne ponovi neka nova ‘Oluja'”.

“Zato, Srbija mora učiniti sve da spasi svoj narod”, kazao je Dačić.

Na pitanje bi li ga branio i vojskom, Dačić je odgovorio: “Moramo učiniti sve da spriječimo oružani napad Albanaca”.

ABCportal.info / hspf.info

Komentari

komentara