Ujedinjeni narodi predviđaju sukob: Tko ima najviše želje braniti BiH?

U Bosni i Hercegovini bit će sukoba! Pokazalo je to istraživanje sarajevskog ureda Ujedinjenih naroda koje je predočeno veleposlanicima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Iako se u istraživanju navodi kako neće biti pravog rata, ono je pokazalo kako čak 35,7 posto građana BiH vjeruje da će u budućnosti u našoj zemlji biti nekog nasilja, a dvije trećine stanovnika BiH iz svih etničkih skupina vjeruje kako na Balkanu do novog oružanog sukoba u BiH neće doći u sljedećih pet godina.

Više od trećine ispitanih vjeruje kako će doći do nekakvog nasilja u BiH poput nasilnih prosvjeda, odvojenih etničkih incidenata i širih etničkih sukoba kao i porasta kriminala.

Etnički gledano, 58,8 posto Bošnjaka, 55 posto Hrvata i 44,7 posto Srba vjeruje kako ne može doći do mirnog razlaza u BiH. No, istraživanje je pokazalo kako bi, ukoliko bi došlo do ”prijetnje cjelovitosti BiH”, tek 13,5 posto Bošnjaka, 12,6 posto Hrvata i mizernih 1,5 posto Srba bilo spremno prihvatiti se oružja.

Veleposlanicima PIC-a je predočen podatak da bi 28,4 posto Bošnjaka mirno gledalo raspad BiH. Bez reakcije na raspadanje države bilo bi 40 posto Hrvata i čak 64,9 posto Srba, koliko ih se uopće ne bi angažiralo u eventualnom novom sukobu koji bi vodio raspadu BiH.

Što se tiče sadašnjih granica tek 28,5 posto građana BiH iz svih etničkih skupina želi živjeti u BiH u ovakvim postojećim granicama, a čak 71,9 posto Srba i 53,6 posto Hrvata želi živjeti u neovisnom monoetničkom entitetu.

Tek 36,7 posto Bošnjaka želi živjeti u BiH unutar postojećih granica, no isto tako nisu sigurni ni što žele, jer samo 20,6 posto Bošnjaka želi živjeti u neovisnom, bošnjačkom entitetu. U istraživanju se ističe kako bi čak 73 posto građana BiH iz sve tri etničke skupine preferiralo živjeti u zajednicama u kojima dominira njihov narod.

Nažalost, istraživanje je pokazalo kako samo 13 posto građana iz sve tri etničke skupine vjeruje kako je pomirba moguća, dok opet 39,7 posto vjeruje kako je došlo do nekog pomirenja među narodima.

Oko trećine građana Federacije BiH i četvrtine građana Republike Srpske vjeruje kako je članstvo u Europskoj uniji jedini način za BiH da preživi, no otprilike isti odnos je i onih koji smatraju kako je članstvo BiH u EU-u poželjno, ali nije od ključne važnosti.

Zanimljivo je i kako 17,7 posto građana Republike Srpske i samo 7,4 posto građana u Federacije BiH vjeruje kako će se prije EU raspasti nego što će BiH postati članica, a 11,8 posto građana RS-a i 5,1 posto u Federaciji BiH kako će se BiH prije raspasti nego postati članica EU-a.

U Federaciji BiH pet posto građana misli da EU nije briga za BiH dok isto mišljenje ima i 4,1 posto građana Republike Srpske. Sedam posto i u RS-u i u FBiH pak kaže kako njih nije briga za Europsku uniju.

U zaključcima istraživanja, čije je dijelove objavio Dnevni list, navodi se kako su građani BiH “letargični” što sprječava mogućnosti bilo kakve promjene te da su “pasivni, osim ukoliko njihov život nije izravno ugrožen”.

“Prisutna je kriza zajedničkog identiteta i svih razina društva što nikakve ustavne reforme ne mogu promijeniti, a velika većina osjeća da je njihov narod još ugrožen”, navodi s EU istraživanju te dodaje kako je potpuno “pogrešna percepcija uloge međunarodne zajednice”‘.

‘‘Budućnost je nepredvidiva”, zaključak je UN-ova istraživanja.

Izvor: Bljesak.info

Komentari

komentara