Vandoren: Hrvatska je obvezna poštovati temeljne slobode EU-a

 

Šef  Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren rekao je danas da je obveza Hrvatske poštovati osnovne slobode koje su temelj Europske unije, o zajedničkom tržištu, slobodi kretanju kapitala, usluga i osoba.


 

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje na konferenciji “Razvoj investicijskog okruženja” koliko je najava premijerke Jadranke Kosor o donošenju zakona po kojem nitko osim hrvatske države ne bi mogao imati više od 49 posto dionica Ine u skladu s regulativom Europske unije, Vandoren je rekao da je regulativa koja uređuje ovakve slučajeve izrazito kompleksna i da se još mora upoznati sa slučajem.

 

Međutim, dodao je, jasna je obveza Hrvatske da poštuje osnovne slobode koje su temelj Europske unije – o zajedničkom tržištu, slobodi kretanja kapitala, usluga i osoba.

 

Ovisno o tome poduzima li se zaista takva inicijativa i o tome kako bi ona izgledala, zacijelo bi prijetila opasnost po kojoj bi Hrvatska mogla biti u sukobu s tim temeljnim slobodama, rekao je Vandoren.

 

Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević na isto pitanje je odgovorio kako posebnu pozornost treba posvetiti najvažnijoj nacionalnoj energetskoj kompaniji te kako treba biti posebno oprezan s obzirom na okolnosti i zaštitu nacionalnih interesa.

 

Milošević je dodao da se ne sjeća da je neka europska nacionalna kompanija preuzimana na način i u atmosferi u kojoj je preuzeta Ina.

 

Na pitanje očekuje li razumijevanje europskih partnera, odgovorio je “Da, naravno”.

 

Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Vandoren odgovorio je i na pitanje je li točno, kako pišu neki mediji u Hrvatskoj, da Bruxelles požuruje Hrvatsku u raspisivanju referenduma o ulasku u EU.

 

Rekao je da ne zna za takve pritiske, te da je važno ono što je EU i ranije naglašavao, a to je da referendum bude odvojen od izbora. U kontekstu održavanja referenduma, dodao je, važno je da se građanima ostavi dovoljno vremena i da ih se temeljito informira kako bi mogli odlučiti na temelju činjenica.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara