WikiLeaks: Amerikanci odali priznanje Zagrebu zbog obeshrabrivanja rasprava o trećem entitetu

 

Brzojavi američkog Veleposlanstva u Zagrebu koje je objavio WikiLeaks otkrivaju pozadinu vanjsko-političkog angažmana Hrvatske u BiH te bacaju novo svjetlo na ono što službeni Zagreb izričito traži za bh. Hrvate.


 

 

Iz nekoliko je brzojava više nego očito kako Amerikanci podržavaju nastojanja Republike Hrvatske  da makne temu trećeg entiteta sa stola te kako Zagreb zapravo želi institucionalnu ravnopravnost Hrvata i kanal na hrvatskom jeziku, a ne teritorijalne preustroje.Pri tome su, sudeći prema brzojavima koje je objavio WikiLeaks, stavovi predsjednika Ive Josipovića i MVP Jandrokovića potpuno usklađeni.

 

Primjerice, nakon izbora za predsjednika Ivo Josipović je s veleposlanikom SAD-a Jamesom Foleyem razgovarao o svojoj vanjskoj politici, poručivši kako je “BiH katastrofa”. Pritom je izrazio zabrinutost za Hrvate u BiH, a pogotovo one koji smatraju da treći entitet neće donijeti političku ravnopravnost hrvatskom narodu, javlja mostarski Dnevni list.

 

– Hrvati ne trebaju treći entitet, oni trebaju funkcionalnu državu u kojoj će sva tri naroda imati ista prava, naveo je tada Josipović, a prenosi Foley.

 

Pitanje na koji način poboljšati hrvatsku poziciju u BiH bila je jedna od glavnih tema sastanka hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića sa Stuartom Jonesom, zamjenikom pomoćnika državne tajnice SAD-a Hillary Clinton krajem 2009. Jandroković je prenio jasan stav prema kojem je Zagreb zabrinut razvojem političkih prilika u BiH, pogotovo kroz preglasavanja u Federaciji BiH.

 

Čak je prenio američkom kolegi i da je visoki predstavnik Valentin Inzko prilikom razgovora u slovenskom Bledu kazao mu “smeta način na koji se tretiraju Hrvati u BiH”. Stoga je Jandroković upitao visokog američkog diplomata na koji se način Hrvatska u budućnosti može angažirati u BiH, nakon čega mu je ovaj objasnio da je potreban angažman službenog Zagreba u procesu provedbe plana 5+2, ustavnih promjena, kao i puta k NATO savezu.

 

Jones je pritom “odao priznanje nastojanjima Zagreba da obeshrabri rasprave koje se tiču trećeg entiteta”, potvrdivši da su Amerikanci tu temu maknuli sa stola. U ovom kontekstu, Jones je jasno upitao Jandrokovića koje su ideje Zagreba za poboljšanjem pozicije Hrvata u BiH.

 

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske tada mu je po prvi put jasno iznio plan da Hrvatska želi tri stvari; jednaka politička prava bez preglasavanja, TV postaju, te zaštitu hrvatskog jezika u BiH. Jones je tada obećao da će o ovim stvarima voditi računa prilikom slijedećeg posjeta BiH, otkriva WikiLeaks.

 

 

hspf.info

 

Komentari

komentara