WikiLeaks: Tuđman je još 1992. od Zapada tražio bombardiranje Srba

 

Pokojni dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik, još 1992. želio je da Srbi budu bombardirani, navedeno je u depeši iz Zagreba od 30. studenoga 1992. godine koju je objavio WikiLeaks.


 

 

Tuđman je smatrao da srpska vojna industrija ima kapacitet napraviti rakete s navođenjem, te da “Zapad treba krenuti u selektivne napade srpskih vojnih postrojbi”, pišu Nezavisne novine.

 

Tuđman je potkraj studenoga ratne 1992. prenio američkom senatoru Danielu Patricku Moynihanu da se Srbi uzdaju u pomoć pravoslavne ruske braće.

 

“Srbi se hvale svojom vojnom moći i mogućnošću pravljenja rakete s navođenjem”, naveo je Tuđman razloge zbog kojih bi trebalo pokrenuti zračne napade na Srbe. U razgovoru s Moynihanom istaknuo je kako bi takvom vojnom kampanjom Zapad “pojačao protivljenje Miloševiću kod kuće”.

 

Naveo je da je bio u Sarajevu, gdje je, kako je ocijenio, “situacija teška”. Zanimljivo je da je Tuđman tom prigodom Moynihanu rekao kako su procjene Alije Izetbegovića da su srpske snage na samom početku rata ubile 128.000 ljudi i silovale 30.000 djevojčica i žena – pretjerane.

 

Spomenuti dokument američke administracije ujedno prokazuje Stjepana Mesića i njegove teze o navodno dogovorenom ratu i podijeljenoj odgovornosti.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara