WikiLeaks: Zašto vlasti u Sarajevu ne žele da se otkrije konačna istina o ratu u BiH?

 

Američki institut za mir (USIP) iz Washingtona zatražio je formiranje komisije za istinu, koja je trebala istražiti događaje i ubojstva u BiH tijekom rata 1992 – 1995. godine, ali se ta ideja nije dopala vlastima u Sarajevu.


 

 

Stoji to u depeši od 7. travnja 2006. godine, koju je u centralu u Washington uputio tadašnji američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney, a koju je objavio WikiLeaks na svojim internetskim stranicama.

 

Naime, USIP je 2006. pokrenuo inicijativu za stvaranje spomenute komisije, ali je naišla na brojne kontroverze. Jedna od njih je da se ta ideja nije dopala vlastima u Sarajevu.

 

“Naši napori zatalasali su perje među međunarodnim organizacijama i lokalnim NVO u BiH. Podrška istini i procesu pomirenja vjerovatno će biti višemilijunski projeat, ali vlast u Sarajevu niti ima niti želi financirati ovu komisiju. Njihovo obrazloženje je da bi komisija mogla biti izmanipulirana”, piše u dijelu izvještaja pod nazivom “Hoće li istina zaboljeti”.

 

Dalje se navodi da je rizik od političkog uplitanja u rad komisije uisitnu veliki, bez obzira na izvor financiranja, i dodaje da bh. vlast brine da će zbog ove američke donacije finanscranje suđenja za ratne zločine biti neizvjesno. McElhaney je naglasio da bi spomenuta komisija radila dvije do dvije i pol godine i da “ne bi imenovala nikoga, određivala krivičnu odgovornost niti amnestirala”.

 

Prema predstavniku USIP-a Nilu Kricu, komisija bi otkrila konačnu povijest rata.

 

“USIP ovo vidi kao osnovu za obrazovanje budućih generacija. Trebalo bi se fokusirati i na pozitivne priče iz rata (ljude koji su riskirali živote da bi pomogli svojim susjedima) i na razvoj buduće politike, koja bi trebala spriječiti ponavljanje etničkih sukoba u BiH”, naglašava se u depeši.

 

Govoreći o kontroverzama u vezi s ovim projektom, on navodi i da je sarajevski ured UNDP-a skoro istovremeno pokrenula paralelnu inicijativu, a sve kako bi sebe stavila u poziciju koordinatora cijelog procesa, prenose Nezavisne novine.

 

“Ovo je izazvalo raskol u međunarodnim organizacijama, jer su ostale međunarodne organizacije optužile UNDP da želi produžiti svoje prisustvo u BiH i to u vrijeme kada se mnoge međunarodne organizacije povlače”, zaključio je McElhaney.

 

Europska unija bila je nezadovoljna i radom Christiana Schwarz-Shillinga, tadašnjeg visokog predstavnika u BiH.

 

Kako stoji u depeši od 14. rujna 2006. godine, koju potpisuje tadašnji veleposlanik SAD u BiH Douglas McElhaney, nezadovoljstvo je izraženo u vezi s pokretanjem ustavnih reformi.

 

“Schwarz-Shilling sebe vidi kao predvodnika ustavnih reformi u BiH i izgleda da je spreman poduzeti korake, za koje mislimo da su u stvari loše preračunati politički rizici da bi sebi očuvao tu poziciju predvodnika”, ističe se u depeši i dodaje da bi Schwarz-Shilling mogao narušiti napore SAD da ožive ustavnu reformu nakon izbora. Dalje se navodi da Schwarz-Shilling tvrdi da ima dozvolu Bruxellesa za svoju strategiju ustavnih reformi.

 

“Iskreno, mi u to sumnjamo, kao i što sumnjamo da je Bruxelles pristao na jasnu strategiju za napredak reformi policije”, stoji u depeši.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara