Zarobili smo stotine stranaca, a među njima ima i 17 Hrvata

Zarobili smo stotine stranaca, a među njima ima i 17 HrvataLibijski pobunjenici objavili su kako su zarobili na stotine stranih državljana.


 

 

 

 

Tu vijest prenijelo je Međunarodno vijeće Crvenog križa. Prema pisanju portala Swissinfo među zarobljenicima je i 17 Hrvata. Osoblje Crvenog križa prošli je tjedan posjetilo zarobljenike. Glasnogovornik te organizacije nije želio kazati u kakvim uvjetima borave zarobljenici.Iz Ministarstva vanjskih poslova kažu kako nemaju podataka da su u Libiji uhićeni hrvatski državljani. Kažu kako će kontaktirati libijsku diplomatsku misiju u Zagrebu kako bi sve razjasnilo jesu li to državljani Hrvatske, jer je moguće da uhićeni ljudi jesu Hrvati, ali  s državljanstvom neke druge zemlje. Inače, većina naših državljana iz Libije je evakuirana u veljači i ožujku.

 

Žena i djeca pobjegli u Alžir

 

Ni tjedan dana nakon pada Tripolija u pobunjeničke ruke još se ne zna gdje je Moamer Gadafi. Njegova supruga, dvoje sinova i kćer prebjegli su u Alžir. Libijski ustanici zbog toga su kritizirali susjede koji su prihvatili obitelj bivšeg libijskog vladara. Nacionalno prijelazno vijeće u Libiji traži od Alžira da im isporuče Gadafijevce kako bi im mogli suditi. U ponedjeljak su pobunjenici objavili kako je Gadafijev sin Khamis teško ranjen u raketiranju kod Tripolija te da je kasnije preminuo u bolnici. Do sada neovisni izvori nisu potvrdili te tvrdnje. Khamis kojemu je bilo 28 godina, zapovijedao je brigadom koja je glasila za jednu od najučinkovitijih među snagama odanim Gadafijevom režimu.

Pobunjeničke snage na terenu sporo napreduju prema Sirtu, posljednjem uporištu Gadafija. Mnogi su uvjereni da se bivši libijski vođa skriva 100 kilometara jugoistočno od Tripolija zajedno sa svoja dva sina.

 

U Tripoliju se otvaraju dućani, stiže i pomoć

 

Stanje u Tripoliju vrlo polako se normalizira, neke trgovine su se otvorile, promet više nije u prekidi u pojedinim dijelovima grada, a ponovno je počela stizati humanitarna pomoć. Francuska je otvorila svoje veleposlanstvo, a isto su najavili i Britanci, piše CNN.

Komentari

komentara