Željko Komšić podnio ostavku na sve funkcije u SDP-u!

 

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić podnio je neopozivu ostavku na sve stranačke dužnosti u SDP-u. Komšić je danas u 15 sati poslao službeni fax na tri adrese.


 

 

O ostavci je obavijestio predsjednika Glavnog odbora Svetozara Pudarića, predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju i generalnog tajnika Nermina Nikšića.

 

Službenih reakcija SDP-a još nema, no prema za sada dostupnim informacijama Komšićeva ostavka je neopoziva. Prema prvim informacijama koje su procurile u javnost, Komšić je odlučio napustiti SDP zbog sukoba sa predsjednikom Zlatkom Lagumdžijom koji traje već duže vremena.

 

A prema tvrdnjama pojedinih članova ove stranke ti sukobi nisu bili ni mali ni zanemarljivi. Naime, Komšić se često žalio na samovoljno donošenje odluka od strane Lagumdžije, bez konsultiranja s njim kao dopredsjednikom stranke i ostalim članovima upravnog odbora, a  smetale su i učestale afere koje su se vezivale za pojedine članove SDP-a. Također, Komšić je u više navrata Zlatku Lagumdžiji zamjerao i na autoritarnim stavovima i čišćenju stranke od svih koji su mislili svojom glavom i bili mu se spremni suprotstaviti.

 

Ipak, sukob je navodno kulminirao prije nekoliko dana kada je Lagumdžija posjetio Beograd i kada je dao podršku Vuku Jeremiću, ministru vanjskih poslova Srbije, za jednu od funkcija u UN-u. Komšić se ranije negativno izrazio o Jeremićevoj kandidaturi pa je vijest da je Lagumdžija govorio suprotno u Beogradu doživio kao vlastito poniženje, prenosi TV1.

 

Komšić će ostati član Predsjedništva BiH, jer su ga kako kaže “na tu funkciju izabrali građani BiH”. Tako da Komišić i dalje ostaje nelegitiman hrvatski član predsjedništva BiH.

 

Javnost svakako uskoro očekuje više detalja o ovoj ostavci koja će zasigurno uzdrmati političku scenu u BiH.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara