Zoran Milanović u BiH: Došao sam rješavati nagomilana otvorena pitanja

Ne dolazim kao mentor. BiH je imala previše mentora u posljednjih 20 godina i vrijeme je da stane na svoje noge. Došao sam razgovarati o otvorenim pitanjima u odnosima s Bosnom i Hercegovinom”, izjavio je to u Sarajevu predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović nakon razgovora s predsjednikom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom.


 

 

Kao ključna pitanja koja valja rješavati Milanović je istaknuo infrastrukturu, prometne pravce, poslove hrvatskih poduzeća u BiH, granične prijelaze, most u Gradišci, ekologiju povezanu s funkcioniranjem rafinerije u Bosanskom Brodu kao i prometni pravac odnosno svojevrsni “schengenski koridor” koji bi trebao spajati južni dio Dubrovačko-neretvanske županije sa sjevernim dijelom Hrvatske pod uvjetom da ne smeta BiH, javlja Fena.

 

Dodao je kako je tijekom jednog kratkog posjeta, kakav je ovaj, bilo pretenciozno očekivati nešto više od identificiranja problema, no slijedit će brojni ministarski posjeti kada će se problemi početi konkretno rješavati.

 

Odgovarajući na novinarska pitanja o statusu Hrvata u BiH Milanović je istaknuo kako su oni jedan od tri konstitutivna naroda. Hrvati su nam važni, ne dolazimo kao mentori, dolazimo razgovarati, bio je Milanovićev komentar. Kazao je i to kako stoga ni sa strankama-članicama Hrvatskog narodnog sabora (HNS), s kojima će se sastati sutra u Mostaru, ne kani razgovarati o rekonstrukciji vlade Federacije BiH, na čemu inzistiraju HDZ BiH i HDZ 1990., a čemu se protivi SDP BiH, koji je tu vlast uspostavio u suradnji s Hrvatskom strankom prava (HSP).Predsjednik Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda govorio je o Milanoviću biranim riječima čestitajući mu na energiji koju je do sada iskazao i na sučeljavanju sa svim problemima, što bi trebao biti i putokaz za BiH. Rekao je kako je dogovorena uspostava novog vida suradnje i načina komuniciranja između dvije države s ciljem rješavanja problema.

 

Hrvatski premijer se nakon razgovora u Vijeću ministara BiH sastao s vodstvom Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH, a nakon toga je najavljen njegov susret s članovima Predsjedništva BiH.

 

Premijeru Milanoviću pred sjedištem Vijeća ministara i Parlamenta BiH u Sarajevu priređen je svečani doček uz počasnu vojnu postrojbu i intoniranje državnih himni. Pozdravio ga je predsjednik  Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

 

Bećirević kritičan prema protokolu

 

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denis Bećirović, pozdravivši Milanovićev  posjet BiH, kazao je u izjavi za novinare kako BiH i Hrvatska imaju niz otvorenih pitanja.

 

“Jedno od njih je svakako i pitanje granice koja je između naše dvije zemlje duga više od 1.000 kilometara. Ovo pitanje treba biti riješeno u svjetlu ulaska Hrvatske u EU”, kazao je Bećirović.

 

Međutim, na ciljano pitanje sarajevskih novinara zašto Milanović ide samo u posjet Mostaru, Vitezu i Širokom Brijegu, Bećirović je kazao kako to pitanje treba postaviti onima koji su kreirali protokol.

 

“Ovaj protokol očigledno ima manjkavosti”, smatra Bećirović, očito nezadovoljan činjenicom da će Milanović, uz Sarajevo, tijekom posjeta BiH posjetiti i Vitez, Mostar i Široki Brijeg.

 

 

hspf.info/hrsvijet

 

Komentari

komentara